Pálení čarodějnic

30. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Věříte na čáry a kouzla? Podle staré pohanské tradice je 30.duben k tomu jako stvořený. Čarodějnice vzlétnou na své reje a zlé síly se vydají do boje s dobrem. Na takzvané pálení čarodějnic se večer chystá také autorka dnešní poznámky.

0:00
/
0:00

Poslední dubnový den poznám i bez kalendáře snadno - pokaždé se najde nějaký vtipný muž, který se mě ptá, jestli už mám připravené koště. Jistě. Nenechám si přece ujít jeden z největších pohanských svátků, noc plnou magie a čarování.

Jak praví tradice - v noci ze 30. dubna na 1. května vládnou nečisté a zlé síly silněji než jindy. Lidé věřili, že vzduch je plný čarodějnic, které se slétávají na svůj sabat. Ještě předtím se čarodějnice natíraly kouzelnými mastmi, které jim tak zajistily nadpozemskou moc. Jeden z receptů, který pochází z roku 1560 a je zapsán v knize Magia Naturalis, praví, že mast je složena z tuku nevinného hocha, aloe, durmanu, rulíku, kadidla a dalších ingrediencí.

A tak lidé nejen na ochranu svou, ale také ochranu zvířat a svého hospodářství zapalovali o Filipojakubské noci na vyvýšených místech ohně a věřili v jejich očistnou sílu. Skok přes oheň měl odvážlivcům zajistit věčné mládí, stejně tak jako popel z ohně plodnost dobytku. Navíc se dnes v noci budou kouzelně otevírat jeskyně a podzemní sluje a vydávat skryté poklady.

Že nevěříte? Za pokus to stojí. Možná při tom nenajdete poklad, ale aspoň dost dobrých sil, které vás budou provázet celý další rok.

autor: čan
Spustit audio