Pan Král se po půlstoletí vrátil k rozhlasu, kde ho zranila střepina

22. srpen 2018

Osmašedesátiletý Rudolf Král z Českého Těšína se po 50 letech vrátil k pražskému sídlu Českého rozhlasu. Při srpnové okupaci se ocitl v ulicích Prahy a je jedním z dlouhé řady lidí, kteří skončili v péči lékařů.

I když byl pan Král od roku 1968 v Praze několikrát, znovu u rozhlasu nikdy nebyl. Na srpnové události u pražského sídla rozhlasu má dodnes památku.

OBRAZEM: Centrum Ostravy zaplavily nápisy a kopie autentických cedulí z roku 1968

Radnice Moravské Ostravy a Přívozu

Překvapení čekalo ráno na lidi v centru Ostravy. Na řadě míst se totiž objevily cedule a nápisy připomínající srpnové události roku 1968.

„Zapálili tam vůz s municí, tak jsme se obrátili a utíkali k rozhlasu. Vtom to bouchlo a střepina mě zranila na zádech. Mezi pravou lopatkou a páteří mám asi třícentimetrovou jizvičku,“ vzpomíná.

S krvácející ranou se pak dostal mezi další raněné, když ho odnesli do přízemí rozhlasu, kde mu ránu ošetřili, zašili a odvezli do nemocnice na Karlově náměstí. Odtud ho po dvanácti dnech propustili s nálepkou výtržníka.

S nálepkou výtržníka

Po peripetiích s penězi se nakonec dostal zpátky na Těšínsko, kde se na něj řada lidí dívala přes prsty. „Doma mě nikdo nečekal, věděli, že jsem zraněný, protože vyšel takový leták v karvinských novinách. Pražáci to brali úplně jinak než tady v regionu. Tu to brali jako pomoc – ještě se smáli a divili, co jsem tam dělal za výtržnosti a že mě tam měli zastřelit,“ popisuje dění po návratu domů.

Prakticky až do revoluce pak Rudolf Král zůstal pod drobnohledem. „Chodili se na mne ptát do práce mých šéfů, jestli tam nemám nějaké protistátní věci, nebo jestli nepobuřuji,“ uzavírá.

autor: stj
Spustit audio