Pánem zvuků

23. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Léto a otevřená okna s sebou přinášejí leccos- například taky to, že musíme vnímat nejrůznější zvuky, ruchy, šramot - od drobného šelestu a letmých útržků rozhovorů až po příšerný randál.

0:00
/
0:00

Promiňte mi trochu černého humoru pro začátek - pramení ze vzpomínky na dětství, kdy jsme s kamarádkami řešili otázku - přišla bys raději o oči nebo o uši? O zrak nebo o sluch? Shodly jsme se tehdy na tom, že raději o uši.

Vzpomněla jsem si na to nedávno, když jsem opět seděla u svého stolu a snažila se pracovat, tedy v kanceláři budovy rozhlasu v centru města, kde se léto nedá přežít jinak, než že prostě otevřete všechna okna a větráte a větráte, ale kde si taky kolikrát říkám - prosím, už dost, zachraňte mé uši!

Sotva totiž pod okny sbíječkou rozbili a znovu zaasfaltovali silnici, začali vedle z hlubin země dobývat parkoviště a přestavovat obchodní dům. Do toho o ulici dál už celou věčnost rekonstruují starý barák, sousedé odnaproti se rozhodli pořídit si nová okna, a tak všech těch bagrů, sbíječek, vrtaček, brusiček a já nevím, jak se to všechno jmenuje, mám už dost! Pouliční hádka, klaksony aut a dětský pláč už beru jako milé rozptýlení. Natož etudy účastníků pravě probíhajících klarinetových kurzů, to je v celé té směsici přímo lahoda.

A pak přijde chvilka pravdy - zahlcená všemi těmi zvuky dorazím domů, asi hodinu tupě zírám v tichém bytě do zdi a důvěřuji svému mozku, že už si všechny ty neuvěřitelné informace dne nějak roztřídil a zítra mě vyšle opět v plné síle do světa.

Už se těším - ráno - rozbřesk za oknem, ševelení ptáků a první chodci, důvěrně známé zvuky probouzející se domácnosti, syčící konvice, ahoj rozespalého syna, idyla ... Přituhovat začne, až se mi vtíravý popěvek písničky z rádia začne zapisovat do podvědomí, no a pak už vím, že pánem zvuků, pokud žijete a pracujete ve městě, se nikdy nestanete.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.