Parkinsonova choroba a cvičení s paní Zdeňkou Šupíkovou (3)

15. červen 2014

Cvičení je při trápení s klouby docela bolestivé. Tedy, je tomu tak v případě, že nevíme, jak se správně hýbat. Mnozí lidé po prvních pokusech, a hlavně bolestech s nimi spojenými, pravidelné cvičení vzdávají a tím se připravují o možnost, že se jejich stav zlepší nebo přinejmenším stabilizuje. Každý odborník totiž ví, že pro správnou funkci naší tělesné schránky je pohyb nezbytný.

„Nejprve je velmi důležité pochopit, kde máme své limity,“ říká dlouholetá ostravská cvičitelka Zdeňka Šupíková, která celý červen ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava posluchačům radí, jak efektivně cvičit, i když jsme nemocní a máme problémy i s běžným pohybem.

„Cvičit může skoro každý. Každý z nás má jiné hranice pro bolest a platí tady pravidlo, cvičíme do takzvaně snesitelné bolesti. Nikdy ne přes bolest,“ dodává žena, která si bez pravidelného pohybu neumí představit svůj den. Radí také lidem, kteří se pravidelně scházejí v ostravském Klubu parkinsoniků.

„Víte, pro parkinsoniky je pohyb ještě složitější, než pro běžného seniora,“ vysvětluje paní Zdeňka. „Kromě toho, že mají problémy s hybností, trvá také mnohem déle, než porozumí, co se od nich při cvičení očekávat. Pro každého cvičitele to znamená, mít velkou trpělivost, porozumění a nabídnout ji něco, co jim pohyb usnadní.“

Tím něco může být i cvičení s pomůckami, ke kterým určitě patří i obyčejná židle. S pomocí židle s opěradlem už paní Zdeňka Šupíková předvedla zajímavou sestavu v minulém díle rubriky Cvičte s námi!.

Šlo o cviky vsedě a teď v nich bude pokračovat jen s tím rozdílem, že na židli nebudeme sedět, ale budeme u ní stát a o její opěradlo se opírat oběma rukama. Takže dobrá zpráva pro všechny je: abyste zmírnili třeba příznaky artritidy, nepotřebujete běhat maratony nebo plavat stejně rychle jako olympijští závodníci. I lehká cvičení dokážou ulevit od bolestí.

Pokyny ke cvičení najdete v popiscích jednotlivých snímků ve fotogalerii.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.