Parkovací dům u ostravské nemocnice na Fifejdách už začíná sloužit řidičům

16. červen 2024 06:00

V novém parkovacím domě u Městské nemocnice Ostrava už mohou zaparkovat první řidiči. Od soboty je otevřená zatím nadzemní část domu, na parkování v podzemních patrech si lidé ještě musí počkat. Otevře se až po instalaci parkovacího systému.

Parkovací dům se 465 místy bude sloužit pacientům, personálu zdravotnického zařízení i veřejnosti. Náklady na stavbu byly 409 milionů korun bez DPH.

V nadzemní části je řidičům k dispozici přes 200 stání. Ve zkušebním provozu bude v parkovacím domě možné parkovat bezplatně. Závorový parkovací systém bude nainstalován o prázdninách.

„Věříme, že dojde k významnému úbytku aut i v samotném areálu nemocnice. Samozřejmě jsme v centru Ostravy, takže ten parkovací dům budou využívat i návštěvníci centra. A ve večerních a nočních hodinách ho budou určitě využívat i lidé, kteří tady bydlí,“ doplňuje primátor Ostravy Jan Dohnal z ODS.

Nedaleko nemocnice se navíc buduje koncertní sál a v lokalitě má začít i výstavba dalšího parkovacího domu a také Černé kostky - centra digitalizace, vědy a inovací. Po dobu výstavby těchto objektů tak budou nefunkční další parkovací místa. Město proto podle primátora usilovalo o to, aby parkovací dům byl v provozu ještě před zahájením výstavby.

Parkovací dům u FNO
Součástí objektu jsou tři nadzemní a tři podzemní podlaží s otevřenou parkovací plochou nad stropem třetího patra. Podzemní podlaží jsou vyhrazena pro parkování zaměstnanců nemocnice. Mají kapacitu 250 míst. Druhé a třetí podlaží včetně otevřené plochy na střeše bude sloužit veřejnosti. K dispozici je 215 míst. Součástí objektu je i 27 stání pro zdravotně handicapované, šest míst pro dobíjení elektromobilů a také úschovna pro 54 kol.

Cena krátkodobého parkování je stanovena od pěti do 40 korun na hodinu v závislosti na délce parkování. Zvýhodněná cena bude od podvečerních do brzkých ranních hodin. Zaměstnanci nemocnice budou moci využít čipových karet. Cena měsíčního parkování pro ně činí 700 korun.

autor: Natálie Flajžíková | zdroj: ČTK
Spustit audio