Patálie s recepisy

4. leden 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Patříte-li k těm smolařům, které první lednové dny vyhnaly k lékaři kvůli nachlazení nebo dokonce chřipce, určitě jste narazili na nejedny zamčené dveře. Tedy, na zamčené dveře lékáren, které měly kvůli přeceňování první dny nového roku pro veřejnost zavřeno. Včera už většina z nich fungovala. Přesto nedokázali lékárníci všechny své klienty uspokojit.

0:00
/
0:00

Už jsme si dávno zvykli na to, že když máme zdravotní problémy, vyhledáme lékaře a ten nám na naši bolístku napíše ten správný lék. V jednodušších případech si pro něj dokonce dojdeme do lékárny sami. Ušetříme tak čas, který bychom jinak strávili v čekárně u lékaře a později i v samotné ambulanci. Pár stovek lidí, kteří přeci jen sázeli na jistotu správné diagnózy a vyhledali pomoc odborníka s medicínským diplomem v prvních lednových dnech svým časem doslova plýtvali. Když už konečně drželi v rukou kýžený předpis na medikamenty a dožadovali se jejich vydání v lékárně, byli nakonec obsluhujícím personálem odmítnuti s tím, že je příslušný dokument neplatný. Zdravotní pojišťovny totiž lékárníky upozornily na to, že v souvislosti s novým cenovým výměrem bude platit jen za recepty vystavené na nových formulářích. Jen jaksi pozapomněly na to, že by o stejné změně měli vědět také lékaři. Nebudete tomu možná věřit, ale velká část doktorů se o této novince dozvěděla až z médií. A tak se včera stalo, že i sedmdesátiletá babička poté, co zdolala hromady sněhu v ulicích, čekání v ordinaci a poté i ve frontě v lékárně, musela znova absolvovat stejnou trasu podruhé jen proto, že úředníci mají krátkou paměť nebo možná chtěli ušetřit za poštovní známky či telefonní poplatky. A jaký je výsledek? Lékárníci jsou naštvaní už dávno. Lékařům za zbytečnou práci nikdo nezaplatí a pacienti si mohou stěžovat tak leda na lampárně! Nakonec jsou všichni rádi, že se do konce týdne vše vrátí do starých kolejí. Než se zase najde něco, nač budeme opět nadávat.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.