Pětasedmdesát svíček

1. červenec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Říká se, že každý den je pro někoho něčím výjimečný. To samé platí o dnešním ránu. Věřte nebo ne, ale je to přesně 75 let od chvíle, kdy začalo poprvé vysílat ostravské rozhlasové studio.

1.červenec 1929, budova někdejší hasičské zbrojnice na Denisově, dnes Smetanově náměstí, hovoří Rudolf Tlapák. Ano, tak to začalo. Krůček po krůčku se vychytávaly mouchy ať už větší nebo menší. Technický zázrak se zlepšoval doslova za pochodu, akustika, velikost studia a spousta dalšího. Kdyby tehdy někdo řekl, že přesně za tři čtvrtě století bude o tomtéž psát nějaký Knitl rozhlasovou poznámku, asi by ho označili přinejlepším za urputného snílka.

Ostravský rozhlas žil svým životem více či méně ovlivňovaný pražským ústředím. Přivedl ke slávě a naplnění taková jména jako Rudolf Kubín, Jarmila Šuláková, Marie Rottrová a desítky či stovky dalších...

Kdysi po vzniku zvukového filmu jeho němý předchůdce beznadějně zanikl. Rozhlas postupně obklopovaný televizí, internetem, e-maily nebo satelity žije dál. Černé bedýnky jsou stále doma na ledničkách, v kancelářích, v autech nebo ve vaší oblíbené hospůdce. Rádio jako nejrychlejší médium, co se týče okamžitého informování maximálního počtu lidí, je stále nepřekonané a má své stálé místo. A vedle všech ostatních je naše stanice Českého rozhlasu nejvíce naplněna regionálním zpravodajstvím, publicistikou, uměním, hudbou a vším možným. Náš rozhlasový zvuk zkrátka nezaměníte ani nenahradíte...

Dnešek je obyčejným prvním červencem. Všechny redakce pracují jako jindy, jen si mnozí z nás a z vás vzpomenou. Na cokoliv a třeba jen na chvilku. Na to, jak je možné, že celých 75 let existuje něco, co slouží nám všem. Přestože si onu takzvanou veřejnou službu často vůbec neuvědomujeme.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.