Petra Štrymplová: S básní do útoku?

5. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ani tresty, mříže, nejrůznější pokuty a sankce mnohdy neodradí lidi s nedobrými úmysly od konání špatných skutků. Kdesi ve světě zkusili využít rozhlasem vysílané básně, které mají s hříšníky pohnout. Svedou něco verše?

Tak jsem kdesi četla zprávu, že Severoatlantická aliance hodlá zatočit se somálskými piráty údernými verši vysílanými prostřednictvím rozhlasu. Básně, které NATO v rámci protipirátské operace pouští do éteru, mají odradit piráty od nájezdů na obchodní plavidla a zároveň apelují na ženy námořních vejlupků, aby svým mužům ilegální a nebezpečné akce netrpěly. Pirátství totiž škodí i jejich rodinám.

Jak se tato zpráva dotýká vás, ptáte se? Moře nemáme, námořní a po zuby ozbrojené piráty taky ne, leda ty silniční. Ale přesto mě napadla paralela, byť představa je to poněkud absurdní. Minimálně ovšem úsměvná.

Podívejte, rozhlas máme a hromady nejrůznějších darebů, nepoctivců, nepořádníků a rarachů taky. Když to domyslíme do detailů, těch apelů by bylo! A možná že horko těžko by se mezi tolik veršů dostaly pravidelné zprávy či jiné všední vysílání.

Jen namátkou: zveršovanou ťafku by mohli dostat všichni kapesní zlodějíčci, nejrůznější neplatiči, tuneláři a ti, co perou špinavé peníze, podvodníci, vandalové a dokonce třeba lehkomyslní a nesvědomití majitelé psů, kteří na ulicích nechávají válet ty smradlavé věci, co pak děti nosí na botkách co druhý den domů.

Seznam hříšníků, včetně těch nejtěžších, by pochopitelně vydal na více odstavců, ale proč plýtvat slovem. Ostatně - jazyk básnický bývá úsporný: vymete veršem světové neplechy, jak čertům z kožichu kousavé bebechy.

Ale konec veršovánek. To byl jen pokus vyspravit vám, posluchačům, náladu a zjemnit ony pošmourně načrtnuté vize v odstavcích výše. Nevím, nakolik alianční verše somálské piráty napraví, a věřím, že ani v našem éteru tolik zatím pomyslných apelujících básní proti všem špatnostem nebude třeba. Tedy aspoň bych si to v začátku nového roku docela přála, vždyť kdo by se s tím skládal...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.