Petra Štrymplová: Stříhání

26. leden 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Stříhat se dá ledacos. Rozhlasáci, filmaři, švadleny a kadeřnice se tím živí a třeba i baví. Když dítě ovládne své první nůžky na papír a naučí se stříhat, dme se pýchou. Přečtěte si (poslechněte), jak to dopadá, když dítko zvládne ještě krapet víc.

Tak se mi ostříhala dcera... Na tom by nebylo nic tak divného, kdyby mé ratolesti nebylo pouhých tři a půl roku a kdyby z celé té věty tak okatě nevyčuhovalo, že si ten zásah do kštice provedla opravdu docela sama. A pochopitelně tajně.

Pokud má laskavý posluchač dobrou paměť a vybaví si klasickou filmovou scénku z nestárnoucí a oblíbené rodinné komedie S tebou mě baví svět, tak podobně jako filmová maminka malé Kačenky jsem si své zděšení prožila také. Ovšem děvčátko z filmové story s nůžkami řádilo důvodně – chtělo jet na hory s pánskou a chlapeckou osádkou, a tak dívčí copy musely dolů.

To naše dcerunka podnikla zřejmě pouhý hokus pokus ze zvědavosti, navíc zrovna tento film tenkrát ještě neznala a já osobně si v žádné ze sledovaných pohádek nevybavuji scénu, že by některá ze zbožňovaných princezen dobrovolně shazovala vlasy. No budiž, dítě je nevyzpytatelné a umí překvapit.

Koneckonců má role objevitele kalamity, pak lamentující a následně utěšující maminky byla také vzrušující. To když jsem z druhého konce bytu zaslechla, jak vytrvale klapká víko odpadkového koše, a marně přemýšlela, co se tam tak často vyhazuje. A pak se rozhodla zkontrolovat terén a po stopě z vlasových chomáčů došla až k hromádce neštěstí. Ale jaképak copak, za pět minut se na slzy po ušmiknutých vlasech zapomnělo.

Dnes je dcerka pochopitelně důrazně poučena, že stříhat smí jenom maminka a nejlépe pak paní kadeřnice. Zaplaťpámbů že si těmi dětskými kulatými nůžkami na papír nepřistřihla i ucho, i když na druhou stranu nutno přiznat, že kolem slechu si vlásky vystříhala celkem bravurně a dokonce jí ten alternativní sestřih sluší, potvůrce...

Jen já zůstávám v obavách, abychom jednoho krásného dne, třeba v duchu legendárního „postřižinového“ zkracování, nezůstali překvapeni a v šoku znovu. Třeba kvůli délce minisukýnky, kterou si sama přistřihne!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.