Pijácká

15. červen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud jste někdy nakupovali ve velkém obchodním centru hodně pozdě v noci, možná jste tam zažili nějakou pozoruhodnou historku. I když ne všechny bývají příjemné, leckdy se ale přihodí i úsměvnější věci.

0:00
/
0:00

V noci potkáte v hypermarketu různé lidi. Ty, kteří jindy prostě nestihli nakoupit, ty, kteří si chtějí v klidu osahat nějaké to nejasné zboží, ale také individua takzvaně noční. Přes den je nevidíte, ale po setmění začíná jejich čas a místo chleba investují drobné mince třeba do levného krabicového vína pochybné kvality. Nebudu to natahovat, prostě náš pes se nějak nedohodl se svým žaludkem a více než málo potřísnil opěradlo pohovky. Na tom by zase nebylo nic tak zvláštního, kdyby se nedařilo a nedařilo odstranit aroma velmi vzdálené konvalinkám, vanilce anebo čerstvě posečené louky. Tak jsem se půl hodiny před půlnocí vydal do velkého obchodu, abych tam někde "vyštrachal" likvidátor zápachů. Jediné, co jsem našel, byl čistič na koberce "dva v jednom" - jako že kromě čistidla je tam i "šálidlo" nosové. Ve frontě u jediné funkční pokladny jsem si všiml, že stojím ve zvláštní společnosti. Všichni tři jsme měli jednu věc - já "dva v jednom", pán přede mnou víno v krabici a pán za mnou také víno v krabici. Náhle se ten vzadu zadíval na mé zboží a hlasem obtěžkaným dřinou posledních měsíců položil dotaz: "To jako piješ, jo?" Přiznám se, že jsem nedokázal říci nic kloudnějšího, než: "Nepiju." Teď když se na tento zážitek dívám zpětně, jistě jsem u obou chlapců stoupl v ceně a chystám se do tohoto obchodu znova. Vsadím se, že čistič na koberce "dva v jednom" už na obvyklém místě nenajdu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.