Pod laubama

28. únor 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Potkáme se pod laubama. Tak se možná budou za pár let setkávat Ostravané. Radnice se totiž rozhodla, že parkoviště vedle Ostravského muzea nechá zastavět domy s podloubím. Už si nechala zpracovat studii, teď čeká na zájem investorů.

0:00
/
0:00

Lauby byly před sto lety centrem veškerého dění ve městě. Na malém prostoru se koncentrovaly desítky obchodníků, kteří prodávali potraviny, šaty a všechno, na co si našinec vzpomněl. Josef Filgas ve své knize Zapomenutá Ostrava dokonce vzpomíná, že tenkrát plnily funkci dnešních obrovských nákupních středisek. Pod lauby o víkendech za zbožím i zábavou vyrážely celé rodiny. Aby ušetřily, tam chodily pěšky, nazpátek jezdily tramvají.

S přicházejícím večerem dostával v lokalitě v centru Ostravy přednost jiný druh zábavy. Lauby pak do svých vyhlášených hospod a veřejných domů přitahovaly především pány. Veselo tam prý bývalo až do rána a mnozí muži, kteří ve městě nežili, jen pracovali, na víkendy raději vůbec neodjížděli, ale zůstávali v Ostravě.

K dvacátému století ale lokalita Pivovarské ulice asi nepatřila. Tehdejší vedení Ostravy ji nechalo na přelomu 60. a 70. let zbourat. Jak už to však někdy chodí, teď městu chybí a chce je postavit znovu. A důvod? Přece proč nevyužít prázdnou plochu v centru a nevrátit zpátky do něj čilý ruch. Radnici to navíc nebude stát ani korunu. Domy, ve kterých budou hlavně byty, má postavit investor. Prostory v podloubích pak jako jejich majitel bude pronajímat obchodníkům a hospodským. Podle náměstka primátora Víta Rupricha se už pár zájemců přihlásilo.

Zábava v centru Ostravy se zatím koncentruje na Stodolní ulici. Ta by už za pár let mohla mít vážného konkurenta. Otázkou ale zůstává, jestli lauby budou mít podobného genia loci jako ty v předminulém století. V nových domech určitě budou bydlet zámožnější lidé. Obchody v podloubí si asi nepronajme jen tak nějaký živnostník. Třeba budou Ostravané stejně jako kdysi pod lauby chodit hlavně po výplatě.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.