Pod širým nebem

27. červen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Festivaly pod širým nebem. Pro některé strašák s příchutí hlasité hudby, pro mnohé osvědčený způsob relaxace. A jak to vidíte vy?

0:00
/
0:00

Při procházení městem jsem si nemohla nevšimnout množství plakátů upozorňujících na hudební akce pod širým nebem. Pomyslela jsem si, a ať mi milovníci klidných večerů prominou, léto je tady. Já prostě jednoznačně patřím do skupiny vyhledávající tento druh zábavy. Třeba je to tím, že jsem se narodila v roce, kdy tři američtí studenti na oslavu otevření nahrávacího studia uspořádali malý rockový festival. Na lístky za 8 dolarů se stály kilometrové řady a obrovský happening pod širým nebem, který vešel do dějin pod názvem Woodstock, nakonec zahýbal veřejným míněním doslova na celém světě. Open air nebo, chcete-li, pod širým nebem pořádané akce v sobě totiž mají své kouzlo. To spočívá v jedinečnosti místa, lidí, přírody. Pouhým rozmarem počasí se totiž vidina překrásného zážitku jako mávnutím proutku promění v noční můru zoufalých pořadatelů, zklamaných diváků a otrávených muzikantů. Když ale léto naopak splní to, co od něho očekáváme, a nad stovkami či tisíci rozzářených obličejů vysvitnou hvězdy a do rozpuštěných vlasů dívek i mladíků zavane teplý letní vánek, jen málokdo dokáže odolat této atmosféře a nepodlehne kouzlu okamžiku. Jestli na něco ráda vzpomínám, pak jsou to právě tyto chvíle a mnohdy mladým lidem závidím, že oni si ještě dokáží najít čas nebo spíše nedokáží najít výmluvu, proč nesbalit stan nebo deku a proč právě tento víkend nenechat doma neumyté nádobí a nevyžehlené prádlo. Jednou ho tam nechám. A už teď se těším, že setkání s kamarády u dobré muziky bude určitě stát za to.

autor: Marcela Hladká
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.