Podivná kovová padesátikoruna

28. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud se podíváte do peněženky, možná tam najdete kovovou padesátikorunu. Snad žádná jiná mince nevzbudila tolik pochybností jako právě tento dvoubarevný kousek kovu. Zatímco deseti nebo dvacetikorunu národ přijal bez potíží, padesátka je poněkud rozpačitá.

Jeden příběh za všechny. V kapse kovová padesátikoruna, trafika, snaha koupit dva časopisy a poněkud hysterická prodavačka. Se slovy "Já to nesmím brát, protože to prý neplatí a říkal to majitel" násilím zavírá okýnko a nebohý zákazník přemýšlí, jestli se nepřesunul někam do jihoamerické rezervace. Přesně to se stalo a podobné příběhy potvrzuje i Česká obchodní inspekce.

Existuje sice jasná vyhláška, která stanoví, že každý obchodník musí přijmout platné peníze v oběhu, ale každý pes jiná ves. V pokladnách na padesátikorunu není volná přihrádka, každý druhý člověk se minci podívá s trochou podezíravosti. Platí nebo ne? A co s ní?

Můžeme vás uklidnit, že skutečně platí a naopak se zdá, že její význam poroste. Kdo ví, zda nakonec úplně nenahradí svou papírovou kamarádku. Je to jen drobná novinka, na kterou si konzervativní čeští peněženkáři musejí chtě nechtě zvyknout. Zajímavé je, že sem tam uslyšíte, co tyto potíže mohou znamenat. Zda to není dokonce až diskriminace srovnatelná s tím, když vás někdo nechce v restauraci obsloužit. Představte si, že nastupujete do posledního večerního autobusu, máte jen tuto padesátikorunu a řidič ji nevezme. Co si počnete a jakým právem?

Zatím jsme zjistili, že pokud někdo bezdůvodně nepřijme platnou minci nebo bankovku, můžete se obrátit třeba na obchodní inspekci. Jenže ta je pouze prostředníkem. Podnět může skončit u České národní banky anebo u policie. Hrozí totiž až půlroční trest. Natáčíme o tom reportáž, tak si ji nenechte ujít, protože na rozčilování máme přece jiné věci než rozlícenou trafikantku!

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.