Podvodníci na koledě

14. květen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je to neradostné konstatování, ale podvodníků je v dnešním světě spousta. Když vás oblafne dospělý, naštvete se a doufáte, že pověstné boží mlýny snad melou spravedlivě a že další nebožáky už dotyčný nepřelstí. Když vás ale chtějí napálit děti, dost možná zůstanete nevěřícně stát s otevřenou pusou.

0:00
/
0:00

Pro křiklavý příklad ani nemusíme chodit daleko. Zrovna minulý týden rozeslala Charita Ostrava varovnou zprávu, že ulicemi na Porubě chodí falešní koledníci. Klepali na dveře hned několika domácností a žadonili do kasičky penízky - prý na charitní sbírku.

A kdože se skrýval pod světle modrými hábity a mával falešným dokumentem s červeným křížem? Ejhle - tři asi čtrnáctileté dětičky. Dvě dívky a chlapec zkrátka zkusili koledovat u prahů nic netušících lidí, kteří určitě rádi přispějí na bohulibý účel.

Můžete se ptát, jak na to ve svých teprve dospívajících hlavičkách přišli. I když - pro inspiraci třeba nemuseli chodit daleko. Ve filmu to podvodníkům leckdy vyjde, v reálu ostatně taky. Stačí jen nahlédnout do policejních svodek.

A resumé? Každopádně hloupý nápad, jak si přivydělat ke kapesnému. Neméně hloupý nápad, jak třeba zažít nějaké to vzrušení a zakusit pocit šimravého adrenalinu. Takový by totiž při jejich smůle mohl skončit hodně špatně - šmouhou ze střetu se zákonem.

A co si budeme povídat, falešná koleda rozhodně nedělá dobrou reklamu. Na veřejné sbírky - pochopitelně legálně úředně povolené - se ostravská charita hodlá spolehnout i v budoucnu. A tyhle partyzánské kousky koledníků-podvodníků kredit veškerého dobročinného počínání v očích veřejnosti nebezpečně snižují.

autor: Petra Marková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.