Podzim a knížky

13. říjen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ani se nemusíme dívat do kalendáře, abychom věděli, že podzim je už tady se vším všudy. Ze skříní jsme vytáhli bundy a kabáty, na čase je vylovit i čepice a rukavice. Možná taky ochranné roušky, při tom všem zas těžko dýchatelném. Je zkrátka nejvyšší čas vyvážit pochmurné podzimní rozpoložení něčím radostným.


0:00
/
0:00

Nevím jak vy, ale já například ráda listuji knížkami. Beru, co je po ruce, a jen tak lehce zkoumám, o čem že to je. Přeskakuju z věty na větu, hledám obraz nebo dialog nebo myšlenku, čmuchám čerstvou tiskařskou barvu nebo naopak už to odžité, a říkám si: bude mě to bavit, nebo nebude? Beru, nebo odkládám.
Takovým malým intelektuálním welness jsou pro mě veřejné knihovny, kde se můžu jen tak procházet mezi regály a nechat plynout čas. Oči těkají z jedné řady spořádaných hřbetů knih na druhou, na třetí a na další, a loví. Beletrie, cestopisy, životopisy, detektivky, slovníky, magazíny, zkrátka, co se vám zamane. Posledně jsem hledala něco osvěžujícího, radostného, chytrého a prostého zároveň. A našla jsem. Po letech mi opět padla do ruky kniha Roberta Fulghuma, asi ji znáte, autor ji nazval takto: Všechno, co potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské škole. Stručně a jasně v ní vyjmenovává věci ne zbytné pro život. Cituji:
O všechno se rozděl.
Hraj fér.
Nikoho nebij.
Vracej věci tam, kde jsi je našel.
Uklízej po sobě.
Neber nic, co ti nepatří.
Když někomu ublížíš, řekni promiň.
Před jídlem si umyj ruce.
Splachuj.
Teplé koláčky a studené mléko ti udělají dobře.
Žij vyrovnaně – trochu se uč a trochu přemýšlej a každý den trochu maluj a kresli a zpívej a tancuj a hraj si a pracuj.
Zkrátka – knížku pana Fulghuma pro chvíle útěchy i povzbuzení vřele doporučuji, a pokud jste si z mateřské školy zapamatovali alespoň pár těch zmíněných věcí, přeji vám hezký podzim.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.