Pohled na stáří

9. únor 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Čas má mnoho podob a je velmi relativní. Slovíčkem "staré" označujeme vykopávky z doby kamenné, stejně jako včerejší noviny. Také stáří člověka vnímáme pokaždé jinak. Když je nám patnáct, připadají nám všichni lidé nad třicet takříkajíc "po sezóně". Když už máme Kristova léta dávno za sebou a děti v pubertě, cítíme se být mladými a stará je pro nás sousedka-důchodkyně.

0:00
/
0:00

Zcela zvláštní kapitolou je stáří událostí. Napadlo mě to, když jsem včera odpoledne připravovala zprávu ze čtvrtečního udílení vyznamenání, které se odehrávalo na polském konzulátu v Ostravě. Medaile tam přebírali mimo jiné váleční veteráni. Jednomu z nich je letos dvaasedmdesát let. Když popisoval, kde všude v době války bojoval a čím musel projít, vzpomněla jsem si na vyprávění mé babičky. I ona mi před léty vyprávěla různé historky z doby, kdy ve škole mohla mluvit výhradně německy, jeden její bratr musel narukovat do řad nepřítelovy armády a druhý bojoval na straně budoucího osvoboditele.

Když jsem poslouchala včerejší zvukový záznam pořízený na nejmodernějším digitálním přístroji, měla jsem pocit, že jsem opět malá holka a naslouchám neuvěřitelným babiččiným starým historkám. Starým? Jak pro koho! Pro mou babičku jsou pořád živé, pro mě coby její posluchačku také. Pro řadu mých vrstevníků jde ovšem už jen o dějiny ze školních učebnic. A pro mého syna ? Pro něj je toto téma beznadějnou zkamenělinou. Myslím, že on sám do kategorie vykopávek řadí i rok 1968 nebo 1989. Škoda. Možná za to můžu i já. Nejsem tak skvělou vypravěčkou, jako moje babička. Jednou to ale napravím. Až budu mít vnoučata, budu jim vyprávět, jak lidé cinkali klíči na Václaváku, komunisti vstupovali do Občanského fóra a státní agenti zakládali bezpečnostní agentury. Pokusím se o to, aby právě tyhle vzpomínky zůstaly i pro naše potomky mladé a atraktivní, aby nebyly jen starými a nezajímavými písmenky na papíře. Stáří jde totiž ruku v ruce se zapomněním a já si myslím, že na některé události bychom nikdy zapomenout neměli.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.