Pohodlná blahopřání

30. prosinec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Letošní Štědrý den přinesl očekávaný rekord. Lidé ze svých mobilů poslali skoro 60 miliónů krátkých textových zpráv. Je to o 15 procent více než vloni. Dá se předpokládat, že v podobném duchu proběhne i letošní silvestrovská noc. Ústup papírových novoročenek je evidentní. Moderní technika vyhrává i v tomto případě.

0:00
/
0:00

Podle jedné z aktuálních anket už na papírová přání do nového roku zapomnělo přes 60 procent lidí. Rychlejší je napsat esemesku nebo mail. Přiznám se, že ještě před dvěma třemi lety mě novoroční přání skrze mobil docela rozčilovala. Bojoval jsem proti nim o to urputnějším posíláním klasických papírových péefek. Přesně podle hesla Ty po mně kamenem, já po Tobě chlebem.

Elán mi ale dlouho nevydržel. Rok od roku jsem totiž dostával stále větší počet mobilních textových veršovánek. A uznejte sami, reagovat na několik desítek SMS blahopřání tradičními novoročenkami, to už chce pořádnou dávku trpělivosti. Prostě jsem pochopil, že v téhle bitvě moc šancí nemám. Čím více rostl okruh lidí, kteří znají číslo mého mobilu nebo moji mailovou adresu, tím nebezpečněji se zvyšoval počet těchto "technických" odesílatelů. Klasická přímá úměra.

A tak jsem vloni rezignoval. Kdo mi poslal textovou zprávu, dostal ji vzápětí ode mě. Kdo dal přednost blahopřejným mailům ze svého počítače, čekala i jeho stejná forma odpovědi. Ale všechno zlé je k něčemu dobré. Připouštím, že posílání novoročenek přes mobil nebo počítač je určitě časově pohodlnější. A samozřejmě taky mnohem levnější, až několikanásobně!

A protože loni na Silvestra mi málem upadl palec, letos jsem se rozhodl přejít do protiútoku. Textová přáníčka budu rozesílat hezky v klidu už ode dneška. Žádné honění, žádné mozoly na palci. Sám sebe ujišťuji, že držím krok s dobou a že to tak má být. Jestli je to ale správně, o tom dost pochybuji.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.