Pokrok nelze zastavit

16. září 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Internet je fenoménem. Tvrdí to laická i odborná veřejnost. Rychlostí, s jakou je schopen z jednoho konce světa přenášet informace na druhý konec, se mu nevyrovná žádný jiný mediální nosič. A co teprve jeho možnosti obsahové! Jeho prostřednictvím můžete také používat své peníze.

0:00
/
0:00

Pokrok prostě nelze zastavit. Věděli to už naši předkové, když manufakturu nahradily stroje. Pochopili to i američtí kovbojové utíkající stále dál a dál na západ před blížící se železnicí. A chápou to i dnešní čeští senioři bravurně ovládající mobilní telefony a navštěvující kurzy ovládání počítače. Bohužel, v jedné věci počítačové technologie jejich myšlení přeci jen nezměnilo.

Utvrdil mne v tom výsledek průzkumu, který si u lidí starších šedesáti let nechala udělat jedna nejmenovaná banka. Zjišťovala, kolik starých lidí ukládá své peníze namísto bankovních účtů pod matraci či pod kupu ručníků ve skříni. A světe div se! Divila jsem se i já. I přes veškerý pokrok a osvětu důvěřují téměř tři čtvrtiny českých důchodců více svým domácím skrýším než finančním ústavům. Ono by se zase až tak moc nestalo, kdyby tuto důvěru v osobitý styl uchovávání peněz neprovázela současně i notná dávka naivity a důvěry v individua, která si to vůbec nezasluhují. V redakci o tom pravidelně čteme v policejních hlášeních. Případů starých lidí, kterým podvodníci všeho druhu ukradli jejich celoživotní úspory, totiž neustále přibývá.

A tak si říkám, jestli by se například policisté při různých preventivních akcích zaměřených na seniory, nemohli alespoň malinko otřít i o téma, jak lze moderně nakládat s penězi. I oni přeci mohou starým lidem vysvětlit, kam a jak mohou bezpečně uložit své peníze a že třeba právě prostřednictvím internetu mohou své úspory nejen pravidelně kontrolovat, ale i utrácet. No, jak říkám, pokrok nelze zastavit, ale musí se mu občas i trochu pomoci!

autor: š.iva
Spustit audio