Pomníky doby

14. srpen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Frýdek-Místek v horizontu několika málo let přijde o jednu z největších dominant. Město chce zbourat Víceúčelovou sportovní halu kvůli jejímu velmi špatnému technickému stavu. Na jejím místě pak vyroste zábavní a společenské centrum s menší halou hokejovou.

0:00
/
0:00

Lidé, kteří pro cestu do Beskyd volí tradiční cestu po kolejích, zřejmě přijdou o jeden z námětů k přemýšlení. Myslím si, že při průjezdu městem Frýdek-Místek si nikdo nemohl nevšimnout prapodivné stavby, v jejíž blízkosti vlak projíždí. Řeč je o víceúčelové sportovní hale, která svým vzezřením, materiálem i umístěním vzbuzuje smíšené pocity. Asi každý by na první pohled poznal, že vznikla někdy v sedmdesátých letech v budovatelské Akci Z. Tedy zadarmo, ve volném čase obyvatel města. Doteď se tradují historky o tom, jak gigantická stavba vznikala. Dokonce prý nemá ani pořádnou kanalizaci. A právě na šlendrián a odbytost tak běžnou za minulého režimu teď jedna z dominant města v Podbeskydí doplácí. Nejen, že by teď bylo nutné posunout ji do současného století z hlediska energetických úspor, ale také dodělat věci, na které se kdysi pozapomnělo. A to by se údajně pekelně prodražilo. A tak mě občas ve vlaku napadá, že by hala vlastně měla zůstat. Jako připomínka doby, kdy nekrást z eráru znamenalo okrádat rodinu. Až si zase za pár let pojedeme čistit hlavu do hor, budeme nejspíš projíždět kolem nových hypermarketů a multikin, se kterými vznikající projekt také počítá. Kdo už nebude mít v paměti ostré hrany nynější haly, může se zamyslet třeba nad tím, na jakých hodnotách stavíme pomníky doby dnes. Odpověď na to, jestli dobré či špatné, se nepochybně bude lišit pasažér od pasažéra stejně, jako je tomu dnes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.