Popelnice za polovic

20. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Opavští zastupitelé včera schválili změnu, která se přímo dotkne peněženek místních obyvatel. Slevnili cenu za odvoz popelnic, a to dokonce o padesát procent. Je to krok, který je výjimečný nejen v našem kraji, ale v celé republice.

0:00
/
0:00

Místo čtyř set korun za dospělého bude platit už jen dětská taxa - tedy dvě stě korun na hlavu. Prostě jsme to sjednotili na co nejjednodušší míru, říká opavský primátor Zbyněk Stanjura. Ale proč, když všude jinde jsou poplatky za komunální odpad choulostivou věcí a bez nich by se radnice utopily v miliónových výdajích na skládky. Primátor dodává, že úleva občanům je tak trochu i revoltou vůči státu. Poplatky jsou podle něj součástí daňového břemene, takže někdo prý musí začít.

Jistě že je to příjemné, protože když vám přijde jednou ročně popelnicová složenka, poloviční sazba u dospělých se výrazně projeví. Otázkou je, zda to město zvládne a jestli se skutečně nakonec bude úleva konat. Protože město je svým způsobem stále jen součást jednoho balíku veřejných peněz. V každém případě je tento postup ojedinělý a zaslouží si další sledování. Pokud se totiž ukáže kouzlo a výhodnost jednoduchosti, třeba by mohly být popelnice ještě levnější. Nebylo to totiž poprvé, co se by se ukázalo, že systém je mnohem větším požíračem tisícovek než samotná služba, kterou kupujete. Opava tedy vstupuje do nového roku s levnějšími popelnicemi. Doufejme, že to nebude jediné radniční zboží akci.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.