Porodní dostihy

3. leden 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

První minuty po silvestrovské půlnoci - to není jen doba bujarého veselí. Vyprávět by o tom mohly ženy, které právě v tu noc přivádějí na svět své potomky. Boj o první novoroční miminko se rozhořel i tentokrát.

0:00
/
0:00

Nevyhlášené závody o to, kdo bude prvním narozeným človíčkem v daném městě, kraji nebo státě, měly i letos tradiční scénář. Které dítě ale v České republice přišlo na svět úplně první, to nakonec není úplně jasné. Agenturní zpráva totiž říká, že hned v první novoroční minutě se nezaměnitelný křik rozezněl v porodnicích v Brně a v Plzni, tam přišla na svět dokonce dvojčata. Takže který z těchto novorozenců byl první? Toho už se asi nikdo nedopátrá. To by se musel přesný čas porodu měřit v sekundách. Tato čistě teoretická možnost však krachuje na prozaické maličkosti. Kdy přesně nastává okamžik porodu? Na tom se totiž nemohou shodnout ani renomovaní odborníci. Podle jedněch je to tehdy, když dítě opustí lůno matky. Další říkají, že rozhoduje okamžik přestřižení pupeční šňůry. A existují i jiné teorie. Prostě, co lékař, to odlišný medicínský názor. K tomu je třeba ještě připočítat skutečnost, že právě na Nový rok se s porodním časem pěkně čaruje. Nějaká minuta sem nebo tam, na tom přece nezáleží! Hlavně když budeme první a ve sdělovacích prostředcích se bude mluvit právě o naší porodnici.

Jestliže tedy v Brně a Plzni uvádějí stejný okamžik, pak je docela možné, že se tam děti rodily s mírným časovým odstupem. A aby toho nebylo málo, tak ve druhé minutě nového roku ohlásili příchod nového občánka v Sokolově. Takže si to shrňme: čtyři děti, tři porodnice a rozpětí pouhých dvou minut. Aby se v tom čert, v tomto případě porodník, vyznal.

To u nás v Moravskoslezském kraji jsme to měli o něco jednodušší. Tady se děti rodily s odstupem ne minut, ale desítek minut. Takže naše pořadí by mělo být v pořádku. První je Evička z Karviné. Na svět přišla 45 minut po půlnoci. Druhé místo patří Lukáškovi, který se v Novém Jičíně narodil o 10 minut později. No a třetí je s odstupem další půlhodinky Terezie z Ostravy.

Asi podobně jako vy si ale říkám, je to vůbec důležité? Opravdu záleží na nějaké nesmyslné minutě? Copak by nemělo jít hlavně o zdraví miminek i jejich matek? Ty novoroční porodní dostihy opravdu nechápu...

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.