Poslanci chtějí, aby ostravská část D1 byla v době smogu zadarmo

25. březen 2011

Ostravská radnice bude moci ze silnic vykázat auta, která produkují hodně zplodin. Vyplývá to z novely zákona o ovzduší, kterou dnes schválili poslanci.

A není to jediné opatření, která má nejen lidem na severu Moravy pomoci, aby se jim lépe dýchalo. Předpis také slibuje, že se po ostravské části D1 bude v době smogu jezdit zadarmo.

Radnice v oblastech se znečištěným ovzduším teď už pomalu mohou začít chystat potřebnou vyhlášky. Měly by určit, kam řidiči třeba se starými auty, nebudou moci vjet. Ostravané ale příliš nevěří, že jim takzvané nízkoemisní zóny uleví.

Náměstek ostravského primátora Aleš Boháč připomíná, že radnice by měla v nízkoemisních zónách zajistit objízdné trasy a to třeba v centru Ostravy nebude jednoduché.

„Ostrava bude v dalších letech stavět Porážkovou ulici, takže si dokážu představit, že by hrubě mohla být zóna od Bohumínské, Havlíčkovo nábřeží, 28. října, Porážková, Českobratrská. Můžeme zakázat vjezd do centra. Nemyslím si ale, že když zakážete do šesti ulic vjezd, že změníte životní prostředí v Ostravě. A už vůbec ne v Moravskoslezském kraji,“ podotkl náměstek.

Řidiči, jejichž auta budou emisní limity plnit, by si museli koupit a vylepit takzvané emisní plakety, které má vydávat ministerstvo životního prostředí. Těm, kteří by nízkoemisní zóny porušili, má hrozit pokuta.

Ostravská poslankyně Kristýna Kočí upozornila, že zákon počítá i s tím, že by v době smogu řidiči na dálnicích, které fungují i jako obchvaty, neplatili.

„V době regulace budou právě ty úseky dálnic, které fungují jako obchvaty měst, zdarma. To znamená právě i ten obchvat kolem Ostravy,“ dodala poslankyně.

Novelu zákona o ovzduší ještě musejí schválit senátoři. Pokud nebudou proti, už částečně by novinky mohly fungovat během příští zimy.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu