Potíže s vložkami

18. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jste-li žena s průměrně velkou nohou, může se vám stát, že si jen tak mimochodem - během nakupování - zavzpomínáte na časy, kdy byl velký problém sehnat vložky. On je to totiž i dnes problém. Jedná se sice o vložky jiného druhu.

0:00
/
0:00

Ačkoli nakupování není zrovna moje hobby, stalo se, že jsem si vyhlédla a koupila jisté boty. Jsou to botky na léto, vhodné ku procházce naboso. Proto jsem se vypravila opatřit si také odpovídající vnitřní vybavení - tedy nejlépe tenké kožené vložky. Vydala jsem se tedy tam, kam ženy v centru Ostravy se svými požadavky okolo obuvi chodí nejdříve. Do prodejny, která nese jméno výrobce, který v minulosti proslul dřevákami.

Ovšem ouha. Jak mi prodavačka sdělila, kožené vložky velikost 39 ani 40 momentálně nejsou. Protože to jsou prý velikosti, které jsou vždycky nejdříve pryč. Jako řešení mi navrhla, abych se zkusila poptat ještě v prvním patře v pánském oddělení. Návrh se ukázal být zcela lichý. Tak malé vložky v pánském oddělení nemáme, tak snad někdy příště.

Nevzdala jsem se a zamířila jsem do obdobné prodejny výrobce dřeváků, kterou najdete v Porubě. Vlastně dnes už ji tam nenajdete. Jak jsem ve své honbě za koženými vložkami zjistila, prodejna byla zrušena. Co dělat?

Navštívila jsem ještě pár malých obchůdků s obuví, ale tam jsem také nepochodila. Počkala jsem tedy nějaký týden a vydala se do obchodu na náměstí znova. Situace byla navlas stejná: tato velikost není, zkuste vyjet do prvního patra k pánům. Když jsem zmínila, že tam mne posílali zbytečně už minule, prodavačka navrhla, že se tedy zajde podívat i do skladu. Vrátila se s nepořízenou. Pak zavolala do prvního patra k pánům, aby zjistila, že ani tam se situace nemění.

Když jsem se pídila po tom, proč tedy v dámském oddělení neobjednají více párů tohoto zboží ve velikosti, která je dnes mezi ženami hodně rozšířená, dostalo se mi odpovědi, že prodejna je odkázána na to, co jim pošlou ze Zlína. A že kdybych chtěla, prodají mi v pánském oddělení vložky devítky, které si mohu zastřihnout. Nechtěla jsem.

Tak vám nevím, sehnat vložky je, zdá se, opět umění. Ženy s velikostí boty 39 až 40, spojte se...

autor: Darina Mikulenková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.