Potravináři: V žádostech o evropské peníze cítíme diskriminaci

9. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Potravinářské firmy protestují proti tomu, že jsou znevýhodněny při žádání o evropské peníze. Ještě nedávno podávaly formuláře na ministerstvu průmyslu a obchodu, ale zasáhl antimonopolní úřad, takže společnosti nevědí, co s nimi bude.

Ministr zemědělství Petr Zgarba v Ostravě slíbil, že udělá všechno proto, aby potravinářským společnostem pomohl. Jak dodal, jde zejména o přežití domácích firem na trhu, kde vládnou velmi tvrdé podmínky. Příkladem je Mlékárna Kunín, kterou z těchto důvodů navštívil.

Tvrdá konkurence se dá vytušit například v chladících boxech hypermarketů a v lavině takzvaných akčních cen. Generální ředitel mlékárny Zbyněk Gebauer popsal, jak do celé věci zasáhl antimonopolní úřad.

Logo

"Na základě legislativy zjistil tu skutečnost, že ti potravináři, kteří zpracovávají prvotní produkty, nemohou patřit pod ministerstvo průmyslu a obchodu a musí patřit pod ministerstvo zemědělství. Potravináři zůstali jak se říká na ocet a úplně mimo veškerou možnost získat jakékoliv peníze z Evropské unie," vysvětlil Gebauer.

Problém je nejen v období nejistoty, ale také v mnohem tvrdších podmínkách, které vyžaduje ministerstvo zemědělství. "Podmínky k plnění finančního zdraví jsou pro potravináře nedosažitelné a chtěli přejít pod ministerstvo, kde ty podmínky pro ně byly výhodnější, což bylo ministerstvo průmyslu a obchodu," dodal ředitel kunínské mlékárny.

Ministr zemědělství Petr Zgarba věří, že se situace vyřeší. Snad ještě letos. "Předpokládám, že od listopadu, nejpozději od začátku příštího roku budou potravináři moci žádat o podporu přes operační program. To jsou peníze do rozvoje, do technologií. Prostě do budoucna."

Ministr sice přislíbil, že parametry nutné pro přijetí žádostí nebudou tak tvrdé jako dříve, ale velká změna se nečeká. Kunínská mlékárna, podobně jako jiné potravinářské firmy, bude muset spoléhat především na své vlastní možnosti. Například v sousedním Polsku je získání dotace mnohem jednodušší - zejména díky odlišným podmínkám dojednaným před vstupem do Evropské unie.

autor: mrk
Spustit audio