Před 80 lety začala okupace. Na Ostravsku přišla o den dříve než jinde v republice

14. březen 2019

Přesně před 80 lety, 14. března 1939, vjela na naše území první kolona s německými vojáky. Začala okupace Ostravy a okolí. O den dříve než na dalších místech na Moravě a v Čechách. Podle pamětníků i dobových dokumentů vše proběhlo v Ostravě v klidu a mnoho lidí si myslelo, že nejde o nic závažného.

Řeka Odra a ocelový most do Ostravy směrem od Petřkovic přesně před 80 lety po 17. hodině. Právě tady a v tuto chvíli viděli obyvatelé první německé vojáky. „Zprávy, které tehdy vycházely v novinách, na první pohled nevypadaly tak dramaticky. V podstatě – a teď to říkám velmi nadneseně – se nic moc nestalo,“ říká historik Martin Juřica z Archivu města Ostravy.

Podle Juřici to bylo zvláštní – žádná velká hrůza a děs, takže v dalších článcích čteme hlavně o zvědavosti.

Těžké ocelově šedé vozy a různé uniformy vojáků budily značnou pozornost lidí, z nichž mnozí se s nimi rychle spřátelili.
dobový tisk

Před Novou radnicí pak vyhrávala německá kapela. Kdo chtěl, dostal guláš. Malí kluci obdivovali navzdory sychravému počasí šestikolové transportéry a tanky.

Němečtí vojáci obsadili úřady, místní kasárna, policejní stanice a továrny. A začalo přituhovat. „Projevilo se to třeba v tom, že byli z hodiny na hodinu propuštěni židovští soudci a po několik dní byl soud nefunkční, protože lidi neměl kdo soudit,“ připomíná historik Juřica.

Bleskově se zavíraly obchody židovských majitelů, zatýká se mezi prvními v řadách legionářů, Sokolů a Židů a na radnici se potom schází městské zastupitelstvo. Jak doslova píší noviny, na přímý příkaz Wilhelma Heinze (okresní vedoucí NSDAP v Moravské Ostravě – pozn. red.).

Inženýr Heinz, krajský vůdce NSDAP, poděkoval za pozdrav a pravil: Osud postavil nás Čechy i Němce do společného prostoru a naším úkolem jest spolupracovati v klidu, míru a blahobytu.
dobový tisk

V té době už byly ulice k nepoznání – hákové kříže, portréty Adolfa Hitlera. Právě pro něj měla průmyslová Ostrava naprosto zásadní význam. „Skutečně po celou dobu války se zde pro Německo a německou armádu vyráběla výzbroj,“ dodává historik Martin Juřica.

A ještě jeden detail, který začal platit okamžitě po začátku okupace 14. března. Začalo se na cestách ihned jezdit vpravo. O tři dny dříve než v celém protektorátu.

autor: mrk
Spustit audio

Související