Předvolební období

25. červen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V České republice nedávno skončily volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu. Stárnoucí předvolební plakáty pomalu blednou, na ty nové už se ale pomalu chystá lepidlo. Za pár týdnů si totiž vybereme i komunální vládce.


0:00
/
0:00

Volby patří asi k nejsložitějším obdobím v práci každé redakce. Jak se blíží den V, redakční poštovní schránky přetékají stanovisky, vyjádřeními a senzačními odhaleními. Volební štáby a jejich lídři totiž zčista jasna nacházejí během předvolebního adventu nepravosti a kauzy, ke kterým se prostě musejí vyjádřit. Snaha zviditelnit se je v tu dobu enormní a pokud se redaktor pustí do sebeneutrálnějšího tématu, politické horlení z něj stejně nakonec udělá kauzu. A aby se sám nestal jeho terčem, musí na lékárenských vahách vyvažovat prostor pro jednotlivé opostrany. Ta doba všeobecného žvanění je teď na čas za námi. I když jen zdánlivě.

Klid trval jen několik dní a na všech stranách barikády začíná být slyšet další řinčení. Za pár týdnu tu máme volby komunální, a to znamená, že zvonce držící pohromadě stádo spících zastupitelů nahradí budíčky předvolební kampaně. Posíleni letitým opozičním spánkem teď začnou plni sil tepat každý náznak nepravosti obecních konšelů. Letargie končí, začíná boj na politický život, nebo smrt. Chtějí radní postavit dětské hřiště nebo snad hypermarket? Rozdíl se ztrácí, důležité je zaujmout úderné stanovisko, které diskutéra proslaví a postaví mu výtah ke korýtku. A tak exhibice neznámých tváří a jmen nebere konce a podstata věci se ztrácí pod hromadou zbytečných řečí.

A co to znamená pro hlídacího psa demokracie? Že místo x hodin, které obvykle tráví na zasedání zastupitelstva v libovolném městě, dejme tomu dva roky po volbách, jich tam teď prosedí několikanásobně více.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.