Přejídání

4. červenec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mezi choroby naší civilizace patří mimo jiné obezita. Nezdravá výživa ve velkém množství vede například k onemocněním srdce. Michal Schoffer se ale na zdravou míru ve stravování podívá z jiné stránky. Mimojiné se v dnešní poznámce svěří, proč se občas přejídá.

0:00
/
0:00

Odborníci na zdravé stravování ze mě asi tentokrát moc radost mít nebudou. Dávám totiž přednost mírnému přejedení před konzumací do polosyta. K tomuto přesvědčení mě dovedlo několik zásadních zkušeností. Při brouzdání internetem po dobrém obědě jsem se z čista jasna ocitl na stránkách jedné z neziskových organizací. Pomáhá postavit se na vlastní nohy lidem, kteří vinou války nebo přírodní katastrofy přišli o možnost obživy. Na stránkách www.skutecnapomoc.cz Člověk v tísni informuje, že pouhých 200 korun, což je hodnota dvou slušných obědů v restauraci, znamená sešity a tužky pro 10 školáků v Etiopii. Za 300 korun pořídí chudá rodina v Asii osivo a nářadí, které zajistí chudé rodině novou budoucnost. Tisícikoruna zachrání v Africe dítě před nemocí AIDS a z tisíců dvaceti se v Afghánistánu může radovat rovnou celá vesnice. Jde totiž o investici na vykopání studny. Nedostatek vody ještě více pociťují v Africe, kde je voda dokonce tak vzácná, že pro ni ženy a děti chodí kilometry daleko. Zároveň je ale tak špatná, že po nich umírají. Další zásadní zkušenost jsem nenabyl na internetu, ale tak říkajíc přímo v terénu. A tady jsme zpátky u jídla. V podnicích veřejného stravování, kterým vděčím za svůj zdravý vývin, mě pravidelně uchvacovaly hromady jídla vráceného zpátky do kuchyně. Neměl jsem tušení o humanitárních krizích v mnoha koutech světa, ale přístup spolužáků znechuceně se nimrajících ve své porci mě něčím zneklidňoval. Ani dnes nikoho nepřesvědčuji o tom, že jídla, kterého začíná být i v bohaté části světa méně, je třeba si vážit. Svůj protest proti "vybíravcům" dávám najevo tím, že vždycky všechno sním. Možná se to projeví na postavě, ale kdyby jednou přišly doby, kdy i na neoblíbené menu budeme s reflexem I.P. Pavlova rádi vzpomínat, nebudu si nic vyčítat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.