Premiéři Česka a Polska dnes oficiálně zahájí provoz nového plynovodu

14. září 2011
Zprávy , Zprávy

Petr Nečas a Donald Tusk podepíší v Chotěbuzi na Karvinsku takzvanou propojovací dohodu a bezprostředně poté začnou dodávky plynu do jižního Polska.

Potrubí má délku přes 30 kilometrů, z toho 7 povede územím České republiky. V blízké době se počítá s obousměrným provozem.

„Zásadní význam česko-polského propoje na české straně je především v tom, že je to první etapa propojení na severo-jižní koridor, to znamená na přepravu zemního plynu ze severu na jich, ale i opačně. Naše tranzitní přepravní soustava umožňuje obousměrný tok plynu, vysvětlil mluvčí společnosti NET4GAS Milan Řepka.

„Tento propoj je také významný tím, že je to také historicky první vysokotlaké plynovodní propojení mezi Českou republikou a Polskem,“ dodal mluvčí.

Plynovod STORK musel překonat státní hranici, což nebylo jednoduché, protože potrubí vede pod řekou Olší, několika silnicemi a kolejemi.

V polském Těšíně premiéři otočí kohoutem a v české Chotěbuzi podepíší oficiální smlouvu. Plyn pak začne proudit okamžitě a na mapě střední Evropy udělá důležitou čáru. Jakékoli severojižní propojení je ze strategického a obchodního hlediska velmi důležité.

autoři: mrk , Michal Schoffer
Spustit audio