Přetahování žáků

19. únor 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Možná jste v našem zpravodajství včera zachytili informaci o tom, že rodiče každého žáka, který takzvaně přeběhne do jiné školy, dostane od radnice peníze. Ne, rozhodně nejde o nové plošné opatření v našem kraji. Je to ojedinělý plán stonavské základní školy, která tak chce vylepšit svou ekonomickou situaci.

0:00
/
0:00

Peníze jsou vždy až na prvním místě - tuto otřepanou frázi dnes používá kdekdo. Oběživo skutečně hýbe světem a vyhrává obvykle ten, kdo jich má nejvíce. O přízeň lidí usiluje snad každá instituce fungující na bázi nabídky a poptávky. Už jsme si zvykli na to, že nás banky přetahují jedna od druhé výhodnějšími úroky, zdravotní pojišťovny nadstandardními programy, zaměstnavatelé atraktivnějšími platy a obchodníci nižšími cenami. Patří to prostě k obchodu. Jak ale to této kategorie zapadá školství?

Laikové se možná budou divit, ale i výchova dětí a mládeže je jeden velký byznys. Čím více žáků škola má, tím více peněz na svůj provoz dostává. Pokud je dětí ve třídě málo, projeví se to i v pokladně. V tom nejhorším případě, tedy při permanentním nedostatku školáků, hrozí takové vzdělávací instituci i zánik či sloučení s jinou, úspěšnější školou.

Stonavská radnice vsadila na jinou kartu. Rozhodla se problémy s nedostatkem dětí v tamní česko-polské škole řešit za pomoci peněz. Rodiče každého nového přespolního žáka dostane rovné dva tisíce korun. Říkáte si, co jsou to dneska dva tisíce?! Vždyť na stejnou částku přijde jen pořízení pomůcek pro čerstvého prvňáka! Ano máte pravdu, není to mnoho peněz, vždyť ve skutečnosti se tady hraje o mnohem větší sumy. Jde ale o princip!

Mám zato, že komerce do školního světa nepatří. Školy by měly děti a jejich rodiče lákat už samotným faktem, že mají například schopné učitele, úspěšné absolventy, dobré vybavení nebo třeba i dobré jídlo ve školní jídelně. Ve většině míst takový princip přirozeného výběru funguje velmi dobře. A tak to má podle mě být. Pevně proto doufám, že nápad Stonavských nenajde odezvu i u ostatních. To bychom se totiž také mohli brzy dočkat situace, kdy budou děti už v mateřských školách lanařit speciálně najatí náboráři a lobbisté.

autor: š.iva
Spustit audio