Přiblížení chodu justice

24. květen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už zítra začne u Krajského soudu v Ostravě znovu proces se žháři z Vítkova. Soudní přelíčení patří k těm nejvíce sledovaným u nás. Zájem médií tak v autentické podobě přibližuje veřejnosti chod české justice.


Co tam v té práci tak dlouho děláš? To je otázka, kterou mi má matka neúnavně klade řadu let. Pokusy vysvětlit jí, že hodiny sedím na soudu a pak vše musím zestručnit do jediné minuty, opakovaně selhávají. Kauza Vítkov mi dala pádnější argumentaci. Proces je přenášen prakticky online píšícími novináři z jednací síně. A my rozhlasáci můžeme pořizovat audiozáznam. Dlouhé hodiny výslechů, přestřelek i řečnických cvičení pak musím den co den připravit do vysílání. Lidé tak slyší skutečný autentický záznam toho, co se v jednací síni odehrává. Mohou si tak udělat obrázek nejen o samotném případu Vítkov, ale vůbec o chodu justice u nás. Co se děje, když vypovídá obžalovaný, kdo klade otázky, jak celá ta pro mnohé neznámá, tajemná a nedostupná mašinérie funguje. Málokdo totiž tuší, jak to v těch budovách opatřených sochou ženy se zavázanýma očima a váhami v ruce vypadá. A přitom se tam rozhoduje o tak zásadních věcech, které mohou změnit život člověka. O pravdě, svobodě a spravedlnosti. Věřte, že hodiny se sluchátky na uších nejsou dvakrát příjemné. Ale za ten pocit, že takto mohu přispět k větší otevřenosti české justice, to stojí.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.