Vodopády Satiny. Kus divoké přírody s křišťálově čistou vodou

11. prosinec 2015

Pro to, abyste viděli vodopády, nemusíte jezdit do vzdálených cizokrajných zemí. Hned několik jich najdete například v Beskydech.

Potok Satina v Beskydech vyniká nejen nádherně čistou vodou, ale také vodopády. Drobnými i většími kaskádami se valí skalní soutěskou Malenovického kotle a lemují mimo jiné oblíbenou turistickou trasu na Lysou horu. Stačí odbočit z ní pár desítek metrů a pokochat se pohledem na Vodopády Satiny, které patří mezi přírodní památky.

„Když voda protéká tím územím, narazí na skalnatý povrch, pískovce, které jsou nepoddajné, nedají se rozdrolit, a voda je zkrátka přeskakuje. Vodopády nejsou nijak obří jako například v Jižní Americe. Tady ty naše vodopády jsou v metrových výškách,“ vysvětluje geolog František Šulgan, pracovník správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Působivá vodní scenérie a také okolní vegetace jsou lákadlem jak pro turisty, tak fotografy, kteří tady často loví záběry. Zajímavá je i zdejší květena. Roste tu například růže převislá, zimolez černý a rybíz alpský, ze stromů pak hlavně jedle, buk, javory a jasany.

K beskydským vodopádům jste zváni prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem ve společnosti Františka Šulgana ze správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Poslechněte si záznam magazínu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: čan
Spustit audio