Přílišná horlivost?

5. říjen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V poznámce se vrátíme k soudnímu případu, o kterém jsme vám říkali koncem minulého týdne. Před opavský soud předstoupila trojice mladíků, která měla podle policie zdemolovat hřbitov takovým způsobem, že tato kauza zřejmě vstoupí do historie. Původní nadšení kriminalistů ale skončilo fiaskem.

0:00
/
0:00

Přes 80 poškozených a vyvrácených náhrobků, škoda za stovky tisíc korun, počet slz pozůstalých naštěstí nelze spočítat - to je kauza hanobitelů hrobů v opavské části Kateřinky. Velmi brzy poté, co se tato zpráva rozšířila městem, dopadla opavská policie tři mladíky a zasloužila si za to pochvalu samotného primátora. Ještě než začalo soudní přelíčení, vypadalo to na jasnou věc a říkaly si to i zástupy poškozených na chodbě před soudní síní. První stopy nejistoty jsem pozoroval už po začátku výslechu obžalovaného ze strany státního zástupce. Pídil se pouze po tom, jak skupinka šla městem, kolik bylo hodin a kde přesně popíjela víno. Hřbitov jakoby neexistoval. Když se pak soudce doptával, zda s nimi byla policie během rekonstrukce vůbec na tom hřbitově, odpověděli překvapivě, že ne. Ani slovo o důkazech a stopách, které přece, podle selského rozumu, musely na polapené nezvedence ukázat. Místo toho vyšlo najevo, že pan vyšetřovatel byl zřejmě kdovíčím omámen, protože podle dokumentace vyslýchal jednoho ze zadržených včetně zápisu a poučení pouhých 6 minut a jiného jen o kapánek déle. A tak by se dalo pokračovat. Jedinou zbraní policie byl zřejmě fakt, že se mladíci po zadržení postupně přiznali. U soudu ale vše bleskově odvolali a popisovali údajný policejně-psychologický teror - vyhrožování vazbou a tak nějak podobně. ,Vše, na co sáhli, pokazili,' hřímal na adresu mužů zákona sám soudce. Policie se brání, že ona jen dodala materiál a tíhu odpovědnosti nese státní zástupce, který se po osvobozujícím rozsudku nad trojicí mladíků jako jediný na místě odvolal. Chápete, jak je možné, že až soudce objeví tak zfušovanou práci a vlastně nemá o čem rozhodovat? To je stejně absurdní, jako kdybyste našli v pekařství místo rohlíků hrst mouky a kapku vody a měli byste se rozhodnout, zda je rohlík opečený zlehka, řádně nebo příliš. Opavská policie a státní zastupitelství nemají narozdíl od jiných koutů kraje tolik práce v oblasti vyšetřování velkých trestných činů. Když už ji ale dostanou, jsou tak horliví, až zkazí úplně všechno. Není to smůla?

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.