Přívaly vody ochromily život v Moravskoslezském kraji

17. květen 2010

Moravskoslezký kraj se už od včerejšího odpoledne potýká s přívaly deště a s rostoucími hladinami řek. Kvůli záplavám je tu vyhlášen stav ohrožení. Hladiny řek i nadále stoupají. Záchranáři proto evakuují lidi podél rozvodněné Ostravice, Odry i Olše, v kraji je paralyzována doprava, problémy jsou na železnici i na silnicích. Tisíce domácností jsou bez proudu. Povodeň si už vyžádala jednu oběť, v Třinci utonula devětašedesátiletá žena.

Mezi prvními dorazila povodňová vlna do Českého Těšína. Zaplavila tamní pozemky a rodinné domky v okolí řeky Olše po obou stranách státní hranice. Situace ve městě si vyžádala také jednodenní preventivní uzavření některých městských a základních škol. Podle starosty Českého Těšína Víta Slováčka má město to nejhorší za už sebou.

„Nejhorší bylo právě noční období, kdy se hladina řeky dostala až 530 centimetrů, což je nejvyšší hladina, která byla od roku 1949 zaznamenána. Je zatopena část města, která sousedí přímo s hranicí řeky Olše, takže i ten dopad je značně velký,“ řekl dnes odpoledne starosta.

Patrně nejvážnější je situace na soutoku řek Olše a Odry. Podle posledních informací přesáhla hladina dolního toku řeky Olše úroveň stoletého průtoku. Podle radarů navíc intenzita srážek v dané oblasti opět významně zesiluje a proto bude i nadále docházet ke vzestupu hladiny. řada lidí musela opustit své domovy.

Evakuaci zhruba 90 pacientů dokončili v bohumínské nemocnici. Převezli je do zdravotnických zařízení v Havířově a Orlové. Šlo o preventivní opatření, upřesňuje mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

„Bylo to kvůli tomu, že hrozilo zatopení spodní vodou naší rozvodny pro elektřinu. Momentálně hasiči odčerpávají vodu a vypadá to, že by se voda ani k tomu agregátu dostat nemusela, ale pro jistotu jsme pacienty evakuovali,“ podotkla Balcarová.

Karvinou voda odřízla od okolního světa

Na severu Moravy je také velmi špatné dopravní spojení mezi městy. Kvůli velké vodě byla například část dne opakovaně zcela nepřístupná Karviná. Do města se dá dostat jedině složitě objížďkou přes Polsko a po železnici. V Karviné opět zasedl krizový štáb a jedná se o postupu dalších evakuací lidí ze Starého Města, Dolů a Darkova včetně lázní.

„V 19:00 tam budou připraveny autobusy, ale stále není o evakuaci lázní, kde jde asi o 250 lidí, rozhodnuto. Evakuační středisko máme na ZŠ Prameny, je tam asi 40 osob, ostatní šli k příbuzným. Někteří lidé evakuaci bohužel odmítají. Už musela být i nařízena. Ale počítáme až s 300 osobami a pro ně připravujeme místa, deky a jídlo,“ upřesnila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Evakuace v Ostravě-Koblově

V některých městských částech Ostravy už evakuace lidí proběhla, další se teprve chystají s ohledem na vývoj události. V krajském městě bylo nejdramatičtěji v oblasti Žabník a v městské části Koblov. Záchranáři tam měli problémy lidmi, kteří nechtěli opustit své domovy. Nejčastěji je to kvůli obavám o majetek.

Na gumových člunech dnes například převáželi v Koblově třiašedesátiletou paní Zdenku a její psy. Žena neodešla včas kvůli manželovi. Ten v domě tvrdošíjně zůstával kvůli zkušenosti z povodní v roce 1997, kdy přišli o vůz. Odešel až když hasiči auta odklidili do bezpečí. Paní Zdence spadl kámen ze srdce.

V řadě míst stále nejezdí vlaky

Na několika železničních tratích na Moravě zůstává v souvislosti se záplavami zastaven provoz. Podle informací Správy železniční dopravní cesty to bylo v 16:00 na čtyřech tratích, některé jsou omezené po jedné koleji. Všechny hlavní tratě jsou však sjízdné.

Mimo provoz je nadále úsek Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm, kde regionální vlaky nahradila autobusová doprava. Podle železničářů jsou mimo provoz také úseky Frýdlant nad Ostravicí - Kunčice pod Ondřejníkem, Frýdek-Místek - Lískovec u Frýdku a Valašské Meziříčí - Rožnov. Úseky jsou zatopené.

Od 15:15 je v úseku trati Ostrava-Vítkovice - odbočka Odra zastaven provoz kvůli spadlých stromů do kolejiště. Železničáři pracují na odstranění překážek, plánované zprůjezdnění tratě je v 18:00. Místo vlaků jezdí autobusy.

Přehrady se rychle plní vodou

Některé menší přehrady už nezvládají udržet stále nové přívaly vody. Olešná a Těrlicko hlásí překročení bezpečnostních přelivů hrází. Množství vody, která odtéká z naplněných přehrad, už proto vodohospodáři nemohou regulovat.

Ostatní velké přehrady v kraji mají podle vedení společností Povodí Odry ještě rezervy, a to do výšky jednoho až tří metrů. Jak říká Čestmír Vlček z Povodí Odry, vodohospodáři ale nechtějí příliš zvyšovat odtok z nádrží. Obávají se zhoršení situace ve vodních korytech pod nimi.

Frýdek-Místek: Olešná

„Doufám, že srážky se už sníží natolik, aby se hladina dále nezvyšovala, protože ty rezervy v přehradách už se od pátku, kdy vydatné deště začaly, samozřejmě zmenšily. Třeba na Šancích máme v současnosti ještě něco přes metr rezervy,“ dodal Vlček.


Prognóza je stále nepříznivá

Prognóza meteorologů na příští hodiny není ani trochu příznivá. Déšť má ustat až ve středu. Do zítřejšího večera má v průměru v našem kraji spadnout deset 50 milimetrů srážek, v Beskydech až 150 milimetrů. Extrémní ohrožení proto platí v Moravskoslezském kraji pro Frýdecko-Místecko, Karvinsko, Novojičínsko a Ostravsko. Meteorologové varují i před polomy, které by mohl způsobit čerstvý vítr v kombinaci s podmáčenou půdou.

autoři: ČRo Ostrava , š.iva
Spustit audio

Více z pořadu