Pro naše dobro

10. prosinec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V několika kinech Moravskoslezského kraje promítají v těchto dnech v přepremiéře film o největší automobilce, která kdy v naší zemi vznikla tak říkajíc na zelené louce. Snímek Vše pro dobro světa a Nošovic režiséra Víta Klusáka je podle prvních reakcí vážný i úsměvný. Důležitější je, že něco vypovídá také o nás samotných.

0:00
/
0:00

Vít Klusák říká, že je to film o lidské lhostejnosti. A má pravdu! Nepochopitelná zakřiknutost a rezignace čiší skoro z každého záběru. Až na výjimky, ve kterých se pár paličatých obyvatel nechce vzdát půdy, za což si kvůli své dočasné neúplatnosti vyslouží od ostatních nálepku potížistů.

Přesvědčení, že rozhodnutí vrchnosti se ze zásady neodporuje, a je zbytečné s ním polemizovat, je slyšet pomalu v každé větě. Pokud usoudila, že pole bude nejlépe zplanýrovat a půdu, která živila generace předků, zabetonovat ve prospěch montovny, tak to asi bude pro naše blaho nejlepší.

Problém je ale vážnější. Poslední dobou k nám doléhá debata, kterou v bohatších zemích Evropské unie vyprovokovala ekonomická krize. Její podstatou je, zda-li by nebylo přece jen lepší, odstřihnout vyspělejší části kontinentu od zátěže méně vyspělých regionů.

Výsledkem by pak byl elitní klub západních či severních zemí, které by pěstovaly vědu a vymýšlely inovace. Na druhé straně pak východní, respektive jižní teritorium plné plechových krabic, ve kterých by je ne příliš vzdělaní pracovníci uváděli v praxi.

V tomto směru je vyznění filmu ještě děsivější. Nositelé pokroku pro blaho lidstva, tentokrát z Asie, nás totiž vnímají přesně tak, tedy jako levnou obsluhu drahých robotů. Možná, že si ještě pořád můžeme vybrat, kam chceme patřit. Vzhledem k výhodám, jaké dal stát automobilce a výmluvám, kterými oblažuje učitele, vědce a výzkumníky se zdá, že je to docela jasné. Pokud až sem vede naše lhostejnost, tak nás nečekají vůbec dobré časy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.