Proti starým pořádkům

22. září 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tento měsíc začala v Ostravě celostátní kampaň - jmenuje se: Se starým autobusem proti starým pořádkům. Akce je zaměřena na změnu přístupu k dětem hospitalizovaným v nemocnicích.

0:00
/
0:00

Kampaň, kterou připravilo sdružení Klíček, je první svého druhu v republice. Je to akce nenásilná a svým způsobem humorná. Na staré pořádky v nemocnicích si chtějí lidé ze sdružení skutečně posvítit, a to reflektory stařičkého autobusu. Postupně objedou republiku a budou hovořit s lidmi i personálem nemocnic. Třeba o tom, že starým pořádkem je u nás pořád přetrvávající názor, že rodič k dětem na oddělení nepatří, že se děti na oddělení docela dobře bez rodičů obejdou a i kdyby se malí pacienti ustýskali, je jim to víceméně jedno. Je skvělé, že kampaň bude také upozorňovat na kladné příklady a na pozitivní změny přístupu k dětem. Na dětských odděleních nejde jen o estetizaci, ale hlavně o humanizaci, tedy o změnu chování a přístupu. Příkladem může být třeba pardubická nemocnice, kde na dětském oddělení upravili dětem budíček a zavedené zvyklosti. Pacientům tam měří teplotu a provádějí odběry až poté, co se probudí. A ne ráno, když se střídají směny. Nevídáno neslýcháno, to jsou věci! Co říkáte? V každém případě ve prospěch dítěte a ne personálu. Kampaň chce ukázat také na příklady z Anglie, kde je pobyt rodičů s dítětem na pokoji běžný včetně noci. Mi se taková představa náramně zamlouvá. Ze zkušeností, které v tomto směru, bohužel, mám, však vím, že na dětských odděleních našich nemocnic jde často o téma nežádoucí a nepříjemné. Proto kampani fandím. Staré pořádky sice neodstraní, ale určitě je alespoň pojmenuje a upozorní na témata, která jsou pořád jakoby tabu.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.