Pryč s bacily

12. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už jste slyšeli naši dnešní ranní anketu, ve které jsme se vás ptali, jak se v zimě bráníte onemocnění? Toto téma inspirovalo také kolegyni Ivanu Šulákovou. I ona má svůj speciální recept na obranu před virózami. Jak sama říká, funguje téměř stoprocentně.

0:00
/
0:00

Čas od času můžete také ve zpravodajství Českého rozhlasu Ostrava slyšet zprávy o tom, jak přibývá lidí, kteří podlehli chřipce. Krajský epidemiolog přitom nešetří čísly, podle kterých je nemocných v našem regionu rok od roku více. V předstihu i lékaři upozorňují na blahodárné očkování. Nu a jak jste mohli slyšet i v dnešní anketě, zabírá také pravidelný přísun přírodních vitamínů, otužování a sportování.

Nepopírám, že všechny zmíněné metody mohou při obraně před virózami sehrát důležitou roli. Mám ale svůj vlastní způsob, jak se těmto nemocem vyhnout. Došla jsem totiž v posledních letech k poznání, že největší zhoubou pro zdraví lidí je veřejná doprava. Mohutná koncentrace lidí v jediném voze tramvaje, trolejbusu či autobusu je přímo ideálním semeništěm různých nákaz. Stačí, když u zadních dveří kýchne usmrkaný školák bez kapesníku do prostoru a máte téměř jistotu, že za pár hodin budete mít stejné potíže. A to už vůbec nemluvím o tom, kolik různých "bacilů" si předáváme uchopováním různých madel, pouhým dýcháním společného vzduchu... prostě, sdílením těsného prostoru, ve kterém se logicky mísí zdraví lidé s nemocnými a bacilonosiči se svými potencionálními oběťmi.

Z tohoto poznání jsem učinila jediný závěr - nejezdím hromadnou dopravou. Pravda, do doby, kdy jsem mohla do zaměstnání v pohodě dojít pěšky, byl každodenní pohyb na více či méně čerstvém vzduchu docela příjemný. Dnes ale bydlím zhruba o 15 kilometrů dále a jak zcela jistě uznáte, to už by byla příliš dlouhá ranní a posléze i večerní procházka. A tak jsem musela kvůli svému zdraví sáhnout hlouběji do své kapsy. Jezdím autem. Benzin sice stojí více peněz než hromadná doprava, ale já díky této pravidelné investici už několik let bez potíží odolávám virózám, rýmám, chřipkám ... prostě všem těm neřádům, kteří nám každou zimu a jaro ztrpčují život.

Nu, a pokud bude cena hromadné dopravy v Ostravě stoupat dosavadním tempem, už brzy vyjde skoro stejně, jako cesta autem. A když k tomu přidám ještě trochu nezbytného pohybu, ovoce a otužování, nebudou mít nemoci určitě už vůbec žádnou šanci.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.