Ptačí voliéra v Ostravě-Přívoze bude mít brzy 60 let

2. leden 2017

Ptačí voliéra v Ostravě-Přívoze okrašluje okolí a také připomíná hornické tradice. Už skoro šedesát let se o ni stará tamní spolek chovatelů harckých zpěvných kanárů. V druhé polovině minulého století byly podobné voliéry po celém kraji. Ta přívozská je jedna z posledních.

„Tady je to připravené na přezimování. Je tu plno žrádla, vodu mají, všechno mají,“ říká při kontrole voliéry předseda přívozského spolku chovatelů harckých kanárů Miroslav Kuchno. „Co tři roky to tu bylo vykradené, tak uvidíme, co letos,“ dodává.

Momentálně jsou ve voliéře andulky, lesní hrdličky, zebřičky a chůvičky. Kanáry a další druhy, které by zde v zimě zmrzly, má pan Kuchno doma.

Bývalý dlouholetý předseda spolku Jan Duda pamatuje úplné počátky této voliéry. „Byla postavena v letech 1958-59. Bylo to v době, kdy jsem vstoupil do této organizace a s chovatelskou činností začínal,“ vzpomíná Jan Duda.

Zpočátku voliéru obývali hlavně kanáři. „Aby to zvýšilo tu atrakci, vysadili jsme tady i hrdličky, okrasné exotické ptáky i barevné bažanty,“ dodává chovatel.

Čtěte také

Podle něj se kanáři v Ostravě chovají od roku 1908. Jde o starou tradici, používali se v dolech jako ‚detektory‘ metanu. Kanárek byl v každé hornické rodině.

Voliéry se v okolí stavěly hlavně po druhé světové válce, kdy to byla móda. „Byly všude možně, ale jen tato a ještě jedna v Bohumíně zůstaly. Ta naše přívozská je postavena z kvalitní oceli, drží. Musíme ji zachovat pro příští generace,“ přeje si Duda.

Chov harckých zpěvných kanárů má zlatou éru za sebou. Čerstvý osmdesátník Jan Duda na ni právě vzpomíná při sepisování svých pamětí.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.