Richard Piskala: Černé skládky

31. říjen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Černé skládky jsou problémem řady měst a obcí. V Bohumíně si s nimi ale vědí rady. To, jak si s nimi umějí poradit tamní strážníci, zaujalo autora Ranní poznámky.

Představte si, že odpadky poházené v místech, kam nepatří, neuklízí v Bohumíně nějaká firma za městské peníze, nebo slušní občané, kteří už se na ten nepořádek nemůžou dívat. Když strážníci v Bohumíně vypátrají a chytí někoho, kdo vyhodil staré harampádí třeba do příkopu, přinutí ho, aby po sobě ten nepořádek uklidil on sám. Jak to zní logicky a jednoduše, že?

Ale tak jednoduché to v praxi není - jak zjistit, kdo tu nevábnou hromadu odpadu na místě, kam nepatří, vysypal? Bohumínští strážníci jsou ale úspěšní - pomáhají jim všímaví sousedé i různé další stopy. Ověřili jsme si přímo na místě, jak strážníci pracují, možná vás reportáž mé rozhlasové kolegyně Andrey Čánové zaujala stejně jako mne.

Nové černé skládky v Bohumíně řeší několikrát do týdne. Pokud se strážníkům bude pátrání dařit stejně jako dosud, tak tipuji, že těchto případů tam bude postupně ubývat. Vypátraný viník tam vždy dostane na výběr - buď nepořádek sám uklidí a dostane menší pokutu, nebo neuklidí a pokuta tak bude mnohem vyšší.

Možná vám to přijde jako banalita v dnešní době, kdy je kolem nás celá řada závažnějších témat. Ale podle mne je důležité umět si udělat pořádek v obcích nebo ve městech, nepřistupovat na to, že někteří lidé nerespektují ani základní pravidla. Když musí sami napravit to, co způsobili, tak je to podle mne ta nejlepší cesta k možné nápravě. A nemusí jít jen o odpadky.

V Bohumíně to, zdá se, vzali za dobrý konec. Ale určitě nejen tam. Pokud máte z vaší obce nebo města podobné dobré zprávy, podělte se s námi o ně. Rádi je zveřejníme.

autor: rip
Spustit audio