Richard Piskala: Frýdek-Místek a přímá volba

7. únor 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Frýdek-Místek má po nedávných komunálních volbách už druhého primátora. Tamní původně uzavřená koalice ANO s ČSSD se rozpadla a město má od včerejška nové vedení.

Situace na městské politické scéně ve Frýdku-Místku je v těchto dnech bouřlivá a docela nepřehledná. Do křesla primátora se po rozpadu koalice ČSSD s ANO vrátil po třech měsících Michal Pobucký z ČSSD. Uzavřít koalici, která by měla v zastupitelstvu většinu hlasů, se ale sociální demokracii zatím nepodařilo.

ANO situaci nevzdává a chtělo by sestavit novou koalici, vrátit se do vedení města a svého lídra Radima Vrbatu dostat zpět do primátorského křesla.

Ze zdrojů blízkých stranám frýdecko-místecké komunální politiky přicházejí různé a často i protichůdné informace o tom, kdo koho zradil a podvedl při vyjednáváních, a jak nečestně se zachoval. Těžko říct, kdo má pravdu, ale politické zákopy jsou patrně ve Frýdku-Místku vykopány hodně hluboko.

Myslím, že i v souvislosti s tímto případem bychom se měli vrátit k debatě, která se ve veřejném prostoru čas od času vede, ale zatím bez výsledku. Mám na mysli debatu o přímé volbě starostů, nebo i primátorů. V našich končinách nejde o žádnou exotickou věc, vždyť starosty si občané volí přímo u všech našich sousedů.

Poláci zavedli přímou volbu starostů od roku 2002 a volí tak ve všech obcích bez ohledu na velikost. Přímou volbu mají také na Slovensku a v některých spolkových zemích Německa a Rakouska. Pravidla této volby se v jednotlivých státech liší, ale vždy platí, že přímo zvolený starosta má silnější mandát než ten, který u nás vzejde z koalice stran v zastupitelstvu. A starostou je vždy vítěz - nikdo ho nemůže „vyšachovat" do opozice.

Přímá volba starostů má známé přednosti a má i slabiny. Samozřejmě by to znamenalo zásah do ústavy a některých zákonů, ale když už přímo volíme prezidenta, proč bychom si nemohli zvolit stejným způsobem i svého starostu nebo svou starostku?

A podle mne by se to nemělo týkat jen malých obcí, jak navrhují někteří politici. Ukazuje se, že i pro některá velká města by přímo zvolený primátor byl mnohem větší zárukou stability než ten, který vzejde z politické dohody stran v zastupitelstvu.

Jsem zvědavý, jak to dopadne ve Frýdku-Místku a jsem taky zvědavý, jestli u nás projde přímá volba. Času je zatím dost - příští komunální volby budou až v roce 2018.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.