Richard Piskala: Levou zadní

10. leden 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Úspěšní sportovci, kteří se dokážou ve své disciplíně prosadit, bývají slavní, lidé je obdivují a fandí jim. O obdivu a fandovství je i poznámka Richarda Piskaly, i když sportovce, o kterých hovoří, veřejnost patrně vůbec nezná.

To bych zvládl levou zadní - mávne možná někdo rukou nad výkony handicapovaných sportovců. Jenomže oni třeba právě tu levou zadní nemají, když to řeknu hodně natvrdo. Ale je to tak. Mnozí lidé, které úraz nebo nemoc upoutaly na lůžko nebo invalidní vozík, jsou schopni mimořádným úsilím a dlouhodobým tréninkem dosáhnout sportovních výkonů, které jsou pro jejich okolí naprosto neuvěřitelné. Ale nezasvěceného nezaujmou.

Co byste třeba řekli tomu, že vyvrcholením úsilí některých pacientů Rehabilitačního ústavu v Hrabyni je to, že dokážou jednou přeplavat bazén? Je to skutečně tak a je to pro něco jako kdyby přeplavali La Manche.

Aby dokázali pacienty motivovat k tréninku a překonání sebe sama a možná tak trochu i proto, abychom si toho všimli i my mimo rehabilitační ústav, uspořádali v Hrabyni štafetový plavecký závod s už zmíněným názvem - La Manche, který odstartovali v pátek ve tři ráno. Pacienti i zaměstnanci ústavu si dali za cíl společnými silami překonat 34 kilometrů - tedy právě šířku lamanšského průlivu. Mnozí už jste asi o této akci slyšeli z našeho vysílání a tak možná nejsem sám, koho zaujala.

Klobouk dolů před výkony pacientů a velké uznání zaměstnancům ústavu za to, jak se jim snaží zpestřit nelehkou dřinu při rehabilitacích a motivovat je.

Zdraví sportovci mohou dosáhnout úspěchů i peněz, mohou se stát slavnými a obdivovanými.

Můj obdiv a potlesk ale patří také těm, kteří v hrabyňském bazénu přeplavali svůj La Manche. A držím palce všem, kteří se o něco podobného pokusí také. Kteří se navzdory nepřízni osudu, těžkostem, nebo handicapu nevzdávají a kteří by to, co my ostatní, zvládli levou zadní...

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.