Richard Piskala: Nová ostravská koalice

28. listopad 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Koalice na ostravském magistrátě se v tomto týdnu rozpadla a vznikla nová. K dění na ostravské politické scéně se vrací Richard Piskala.

Před středečním jednáním ostravského zastupitelstva připomínala situace na zdejší politické scéně přetopený kotel. Různé zaručené informace o tom, že ostravská koalice v dosavadní podobě skončí, se objevovaly už několik týdnů. Šlo tedy o věc do jisté míry očekávanou.

Jenomže zatímco rozpad koalice hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL asi nikoho moc nepřekvapil, tak nově vytvořená koalice bez ČSSD byla opravdu nečekaným rozuzlením. Ještě během úterka byla totiž nejočekávanější variantou koalice pod vedením ČSSD s novými koaličními partnery. Nakonec je to ale právě sociální demokracie, která v Ostravě skončila v opozici.

Nedávno jsem v Ranní poznámce v souvislosti s rozpadem koalice v Opavě mluvil o jakési nováčkovské dani, kterou tam platí hnutí ANO. V Ostravě ale koaliční magistrátní krize proběhla úplně jinak a ANO si zde počínalo spíš jako zkušený politický matador. Po nočním jednání před zastupitelstvem se totiž ráno překvapivě ukázalo, že hnutí Ostravak pod vedením Lukáše Semeráka nepůjde do očekávané koalice s ČSSD, ale s hnutím ANO, KDU-ČSL a ODS.

Vítěz minulých voleb, hnutí ANO tak zůstalo ve vedení města a Tomáš Macura je i nadále primátorem. Jeho dosavadní první náměstek Lumír Palyza a další radní z ČSSD ve svých funkcích skončili. Jednání zastupitelstva bylo emotivní a na zastupitelích z ČSSD bylo vidět, že museli kousnout do hodně kyselého jablka. Vždyť sociální demokraté byli v ostravské radě nepřetržitě od roku 1990.

Momentálním vítězem se jeví hlavně hnutí Ostravak, které vystřídalo ve vedení města sociální demokraty. Ti teď tvoří společně s KSČM opozici. Jenomže tentýž Ostravak zároveň vládne právě s komunisty a ČSSD na radnicích v Moravské Ostravě a Přívozu, nebo ve Slezské Ostravě.

Jak tohle bude do budoucna fungovat, si netroufám odhadnout. Ale slovům lídra Ostravaka Lukáše Semeráka, že v minulých dnech jednal v Ostravě každý s každým, minimálně v jeho případě věřím. Kdo ví, jaká překvapení nám ještě ostravská politická scéna v budoucnu přinese. Vždyť příští komunální volby jsou až v roce 2018.

autor: rip
Spustit audio