Richard Piskala: Propouštění v OKD

6. únor 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zhruba polovinu zaměstnanců chce do tří let propustit OKD. Tuto informaci zveřejnil v úterý na jednání zastupitelstva Karviné generální ředitel OKD Dale Ekmark.

Vyjádření generálního ředitele OKD bylo překvapivé. Ne, že by se o problémech těžební firmy nevědělo, ale že ohlásí tak masivní zavírání dolů a propouštění zaměstnanců, asi čekal málokdo. Naprostým překvapením to prý bylo i pro odbory OKD.

Člověk nemusí být zrovna ekonomickým odborníkem na to, aby pochopil, že když cena uhlí klesla natolik, že těžba v některých dolech OKD momentálně generuje místo zisku ztrátu, takže se firma snaží v těchto nerentabilních šachtách těžbu co nejrychleji zastavit.

Jenomže situace není tak jednoduchá a neměli bychom hlavně zapomínat, co všechno se v minulosti kolem OKD dělo.

Podle mého názoru udělal stát hlavně kolem privatizace podniku řadu chyb. Některé detaily nejsou dodnes úplně jasné, ale jisté je, že v druhé polovině 90. let přišel stát o majoritu a ztratil kontrolu nad děním ve firmě. V roce 2004 pak prodal svůj zbývající podíl v OKD a spekulovalo se, že to bylo hluboko pod cenou. Mimořádně trpkou kapitolou tohoto dění pak byla a je pro občany našeho kraje známá kauza bývalých bytů OKD.

Těžební firma, kdysi pohádkově bohatá a snášející svým majitelům doslova zlatá vejce, je dnes v existenčních problémech. Je otázkou, jak hodně za to může současná situace na trhu s uhlím a do jaké míry snaha majitele dolů z nich prostě v nedávné době hojnosti co nejvíc „vytěžit" a neřešit, co bude v budoucnu.

Vláda deklaruje, že chce situaci řešit. Snad se jí to podaří lépe, než třeba v tom už zmiňovaném roce 2004, kdy byl dnešní premiér ministrem financí.

Sociální situaci v regionu by především pomohlo, kdyby byl útlum rozložený na delší dobu. To ale bude stát peníze. Za sebe mohu říci, že pokud i mé peníze, které odvádím na daních, použije stát ve prospěch horníků, tak s tím souhlasím. Pokud by se to ale opět nějak nepovedlo a měly by v konečném důsledku skončit v kapsách uhlobaronů, tak by se ze mne stal velmi rozzlobený volič.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.