Richard Piskala: Radost z pohybu

18. duben 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Radost z pohybu lze mít v každém věku. Autor těchto řádek tu radost v posledních týdnech vidí kolem sebe velmi často.

Před nedávnem jsem po delší době opět došel k názoru, že se svou kondicí a váhou musím něco dělat. Ne, že bych do té doby vůbec nesportoval, třeba takové chození po horách mám hodně rád, ale nedostanu se tam až tak často a tak sedavé zaměstnání, dobré jídlo a občas nějaké ty Vánoce s hromadami skvělého cukroví udělaly za pár let své. Najednou jsem s hrůzou zjistil, že už nemůžu dopnout kalhoty.

Zkrátím to, protože zde nechci mluvit hlavně o sobě. Začal jsem se hýbat a trošku přemýšlet nad tím, co jím a co piju. Mimo jiné teď mířím každé ráno do Komenského sadů v centru Ostravy a dávám si tam svých šest až deset kilometrů. A teď se dostávám k tomu, proč o tom mluvím. Nejsem tam totiž ani brzy po ránu zdaleka sám, potkávám tam řadu lidí a věřte nebo ne, spousta z nich se usmívá!

Jsou tam například pejskaři, kteří venčí své čtyřnohé miláčky a přitom se po ránu hezky projdou. Pak jsou tu skuteční sportovci, kteří na rozdíl ode mne běhají po sadech takovým tempem, že se kolem mne vždy jen mihnou.

Ale sportují i senioři. Potkávám tam například šedovlasého pána, kterému podle odhadu může být kolem sedmdesátky, který střídavým během a chůzí zvládne zdolat spoustu kilometrů. A dnes jsem se třeba zdravil zase s jiným sportovcem v letech - šel o francouzské holi, na vodítku měl svého psa a vypadal přitom spokojeně.

Podobné je to i na horách - třeba na Lysé je hlavně o víkendech spousta lidí a mám pocit, že skoro všichni jsou příjemní, dobře naladění a usměvaví.

Všímám si toho kontrastu - na ulici mezi běžnými chodci nebo v tramvaji mám často pocit, že potkávám jen samé naštvané a zamračené lidi.

Nevím, jestli za to můžou endorfiny vyplavené při pohybu do našich organismů, nebo něco jiného. Ale prostě to nějak funguje.

Víte co? Zkuste to taky! Stačí pravidelné delší procházky. Napoprvé vás třeba budou bolet nohy, ale pokud vydržíte, tak po několika dnech to přijde. Když pak vyrazíte ven, budete mít určitě taky úsměv na tváři. Zvláště když si uvědomíte, že se jdete projít nebo proběhnout úplně zadarmo a nemusíte platit žádné vstupné jako do fitka.

Usměvavý den vám přeje Richard Piskala.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.