Richard Piskala: Soud Studénka

27. únor 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Polský řidič kamionu, který loni zavinil nehodu ve Studénce, jde do vězení na osm a půl roku. Rozhodl o tom v tomto týdnu soud.

Pravomocný verdikt soudu padl sedm měsíců po nehodě. O vině řidiče kamionu, který vjel na červenou na koleje a tam pak do něj narazilo rozjeté pendolino, nepochyboval asi nikdo, kdo viděl ony hrůzné záběry z bezpečnostních kamer u přejezdu.

Jenomže rozhodování soudu tak jednoduché není. Vina se musí u soudu dokázat, i když je případ zdánlivě jasný. A tak kromě různých důkazů a výpovědí svědků vstupují často na scénu třeba znalecké posudky, které samozřejmě nevzniknou na počkání.

Nejsem žádným odborníkem na soudní líčení, ale připadá mi, že v tomto případě proběhlo vše docela rychle.

Přesně opačný dojem mám u soudu s viníky té starší a ještě tragičtější nehody ve Studénce. Most tam spadl před rozjetý rychlík Comenius 8. 8. 2008. Letos to už tedy bude osm let. A soud ani té první instance se ještě nedobral k tomu, aby označil a potrestal viníky.

Ty dva případy se z hlediska náročnosti pro soud asi opravdu nedají srovnávat. Polský řidič kamionu byl tak jasným viníkem, že se nakonec po rozsudku ani neodvolal. Ale jak dlouho může soudu v Česku trvat, než přijde na to, kdo může za zřícený most?

Netroufám si odhadnout, ale vím, že řada z tehdy zraněných, nebo těch, kteří tam přišli o své blízké, už pomalu ztrácí naději, že se viník najde a bude potrestán.

A to by mělo být pro nás pro všechny, ale hlavně pro justici alarmující.

autor: rip
Spustit audio