Richard Piskala: Světluška v našem kraji

11. červenec 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Rušný týden čeká Ostravu i blízké okolí. Jednak jsou před námi Festival v ulicích a poté Colours Of Ostrava, ale akcí bude mnohem víc a na ty, které souvisí se Světluškou upozorňuje Richard Piskala.

Světluška v následujícím týdnu přijede do našeho kraje. Do Ostravy dorazí pojízdná Světluščí Kavárna Potmě, kterou budeme moci navštívit od úterý 14. do čtvrtka 16. července. Bude stát před Novou Karolinou. Můžeme si tam dát kávu v naprosté tmě a alespoň na chvíli si tak vyzkoušet to, co je pro nevidomé běžné.

Do našeho kraje navíc také dorazí cyklistická akce Jedeme pro Světlušku. Po Praze a Vysočině tedy máme šanci vidět peloton této dobročinné akce, o které už jste možná slyšeli, i u nás v kraji. Já osobně jsem hlavně zvědavý na unikátní trojkolo, na kterém vždy jede nevidomý cyklista, pilot a v jednotlivých etapách pak i různé známé osobnosti.

Etapy v našem kraji se pojedou od úterka do pátku a povedou postupně z Bohumína přes Karvinou a Těrlickou přehradu do Ostravy.

Zvláštní bude středeční etapa - ta je otevřená i pro zájemce z řad veřejnosti, takže pokud se chcete projet s námi a se Světluškou, budeme moc rádi - příležitost budete mít ve středu odpoledne při etapě z Karviné k Těrlické přehradě.

Podrobnosti se ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava ještě samozřejmě dozvíte. Neměl bych ale zapomenout na to, že smysl této akce je i vybrat ve sbírce peníze na tandemové kolo pro jednoho nevidomého cyklistu z každého kraje. A tomu fandím.

Věřím, že se ve středu v Karviné někdy mezi 13. a 14. hodinou potkáme na startu etapy k Těrlické přehradě a že pojedete s námi. Já tam budu určitě. Příjemný den vám přeje Richard Piskala.

autor: rip
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.