Richard Piskala: Velikonoce

1. duben 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Velikonoční zvyky se během dnešního dne určitě dotknou velké většiny lidí, ať už se jim to líbí, nebo ne. A nad těmito lidovými zvyky se zamýšlí Richard Piskala.

Cizinci, kteří se během Velikonoc ocitnou u nás, nebo na Slovensku, se většinou nestačí divit. Muži mlátí ženy a to dokonce veřejně a dostávají za to vajíčka a alkohol!

Zatímco křesťané si u nás stejně jako jinde ve světě připomínají ukřižování a zmrtvýchvstání Krista, tak naše lidové zvyky se od drtivé většiny těch zahraničních diametrálně liší.

V některých zemích hledají děti vajíčka, která jim schoval zajíček, na severu Evropy - ve Finsku nebo Švédsku - jsou zase součástí lidové tradice čarodějnice, za které se většinou převlékají děti. Něco podobného naší pomlázce, mrskačce či šmigrustu se ale hledá skutečně obtížně.

Musím se přiznat, že mi to vrtá hlavou. Vždyť je tolik temperamentnějších národů, jejichž lidové zvyky i dějiny jsou daleko - řekněme - divočejší než naše. Co právě nás, jinak spíš klidné až usedlé Čechy, Moravany a Slezany vede k tomu, že o Velikonocích zvoníme u různých dveří, abychom paní domu případně i dcery vyšlehali, nebo polili vodou?

V jedné encyklopedii jsem se dočetl, že to děláme proto, abychom symbolicky předali ženám svěžest, pružnost a zdraví mladého proutku a v jiných chytrých knihách se zase píše o symbolu plodnosti.

Myslím, že pro ty cizince, které jsem zmiňoval před chvílí, je to hezké vysvětlení. Ale mezi námi pánové, už vás někdy při šmigrustu či pomlázce napadlo něco o symbolu svěžesti a plodnosti?

Spíš to asi většina mužů vnímá jako takovou veselou taškařici, při které můžeme ženy beztrestně plácnout a za to ještě dostaneme panáka, nějakou sladkost, nebo i to tradiční vajíčko.

Jsem zvědav, jak bude tento genderově nekorektní zvyk pokračovat v příštích letech. Ozvou se hlasitěji ochránci práv žen, nebo budou mít navrch ctitelé tradic?

Možná pomlázka časem zanikne, ale třeba se muži potácející se na Velikonoční pondělí s karabáčem v ruce, levnou voňavkou v kapse a dvojkou v žíle stanou někdy v budoucnu součástí kulturního dědictví národa. Nechme se překvapit.

autor: rip
Spustit audio