Robin Hood byl lepší!

25. listopad 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Sociální demokraté se cítí být na koni. Svědčí o tom přinejmenším jejich další plány, z nichž některé lze bez obavy nazvat velmi troufalými. Nad jedním z nich se zamýšlí autorka dnešní poznámky.

0:00
/
0:00

Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že stávající daňový systém v České republice není spravedlivý. A tak si vzali na mušku lidi, o kterých jsou přesvědčeni, že mají příliš velké příjmy. Chtějí jim nařídit placení vyšších daní. Naopak, lidé, kteří nosí domů malou výplatu, odvedou státu podstatně menší sumu než doposud.

Tak trochu mi to připomíná taktiku Robina Hooda, který bral bohatým a chudé obdarovával. Zásadní rozdíl je ale v tom, že Robin obíral ty, kteří ke svým penězům přišli nemorálně, nebo dokonce nezákonně. Plánovaný nový daňový systém přitom sociální demokraté označují na spravedlivý.

S tím ale musím zásadně nesouhlasit! Proč by lidé s vyššími příjmy, kteří ale také často tráví v práci 10 a 12 hodin denně měli doplácet na ty, kteří si takříkajíc "odkroutí" svých osm hodin a bez zbytečných pracovních starostí se načas vrátí ke svým rodinám?

A jak k tomu přijde má kamarádka, která sice má vyšší příjmy, ale jen proto, že má dvě zaměstnání?! Zatímco to první živí ji i její rodinu, slouží k úhradě půjček a všelijakých závazků, tím druhým tato pracovitá žena vydělává na stavební spoření své dcery a syna a na jejich studia.

Kde je tedy ona spravedlnost, kterou sociální demokraté slibují? Jejich jednoznačné škatulkování na bohaté a chudé daňové poplatníky mi připadá stejně absurdní, jako fakt, že kdo pracuje více, zaplatí státu vyšší daně. A tomu, kdo pracuje méně, naopak zůstane v kapse více peněz.

Každý, alespoň trochu manažersky myslící člověk, musí dojít k závěru, že o spravedlnosti tady nemůže být ani řeč! Spíše naopak. A také dobře ví, že je podobný systém naprosto demotivační. Tak tedy nevím, čeho chtějí sociální demokraté svými dalšími plány dosáhnout? Nebo, že by šlo jen o další populistické prohlášení před pomalu se blížícími parlamentními volbami?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.