Rohlíková politika

30. březen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Většina z vás si určitě velmi dobře pamatuje na listopad roku 1989. Na cinkání klíči a na obrovské změny, které nenechaly kolem nás kámen na kameni. Úvah na toto téma už bylo řečeno mnoho, ale někdy je jednodušší ukázat příběh české současnosti na zdánlivé maličkosti. V poznámce je hlavní postavou obyčejný rohlík. Jeho osud je možná až příliš učebnicový.

0:00
/
0:00

Pro mnohé z nás ideální sobotní snídaně. Čerstvý plnotučný rohlík s máslem a nějakou tou dobrotou navrch. Bylo to tak odjakživa. I v časech, kdy byl rohlík prostě rohlíkem, neexistoval výběr, a jeden kus stál třicet haléřů. Vzápětí ekonomičtí hodnostáři sáhli k drastickému zdražení na čtyřicet haléřů, ale i tak byl rohlík příjemnou konstantou z mouky a vody.

Poté přišla změna režimu a ve víru uvolňování cen se na rohlík tak nějak zapomnělo. Jen si pamatuji na reptání maminky, když poprvé překročilo sáhnutí do peněženky jednu československou korunu za jeden pekařský exemplář. Doba se vyvíjela a osud rohlíku pěkně v zákrytu s ní. A tak se dnes můžeme pouze a jenom divit, kde že to vlastně jsme.

V malém obchodě v centru města vidím cenovku s jednou korunou šedesát. Beru dva kusy a jsem rád, že mám dost drobných. V nedalekém hypermarketu pak zjišťuji, že náš starý dobrý plnotučný známý stojí - no světe div se - zase čtyřicet haléřů! Zcela evidentně je toto číslo pod výrobními náklady. Takže jak je to možné?

Už jste si jistě všimli, že pečivo je v hypermarketech buďto úplně vzadu nebo aspoň v ústraní. Kdo chce chleba, najde si ho vždy, tak raději upřednostníme barevnou zeleninu anebo motorové sekačky v akci, říkají si manažeři obchodů všude na světě. A právě ten zastrčený rohlík se najednou stává součástí boje o lid za vozíky. Hypermarkety se hlídají a jsou ochotny tento boj vyrovnat sebenižší cenou drobného pečiva.

Malí živnostníci pochopitelně skřípají zuby a snaží se vysvětlovat, že jejich rohlíky jsou sice čtyřikrát dražší, ale kvalita je nesrovnatelně v jejich prospěch. Jenže obyčejný konzument čerta starého hledí na jakési řeči a láduje sáčky desítkami rohlíků, které u pokladen nikdo ani nepočítá.

Tak jak se sleduje cena české koruny anebo barelu ropy, mějme v patrnosti rohlíkovou politiku. Tam někde v ústraní nám možná prozradí víc, než fundované předpovědi prognostiků.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.