Rozdělený národ

4. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na začátku léta jsme si všichni stěžovali na déšť. Poté co sluníčko přidalo na intenzitě, začalo nám vadit vedro. Počasí ale kleslo z předních příček nejčastějších konverzačních témat posledních dní. Teď všichni a všude mluví o CzechTeku.

0:00
/
0:00

Partička technařů obdivuhodně rozdělila národ. Už několik dní se spolehlivě nejdiskutovanějším tématem v českých hydeparcích, čili hospodách, stal zásah policistů v Mlýnci na Tachovsku. Všichni si hrají na detektivy. P pátrají po tom, kdo lže a kde se skrývá pravda. Jak už to v našich luzích a hájích bývá, já pochybuji o tom, že vůbec kdy vyplave napovrch. Koneckonců aféra dnes už bývalého ministerského předsedy Stanislava Grosse je toho velkým důkazem. Spíš bych se vás, milí občané, měla zeptat, jestli si pamatujete, kde máte své volební místnosti. Zákrok proti účastníkům CzechTeku možná odstartoval předvolební kampaň. Jedno ale jisté je, rozdělil veřejnost. Zatímco jedni zásah tvrdě kritizují, mluví o České republice jako o policejním státu, který porušuje demokratická pravidla, druzí litují, že muži v uniformách nebyli tvrdší, a že to těm pochybným existencím a narkomanům nenandali více. A možná právě o to šlo, ukázat lidem, že ti, kteří dnes stojí v čele země, udrží pořádek za každou cenu.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.