S kytarou a písničkami Karla Kryla si komorně připomněla srpnovou invazi i Ostrava

21. srpen 2024 22:49

Okolí ostravského studia Českého rozhlasu spontánně ožilo písničkami Karla Kryla. Muzikanti s kytarou v ruce lidem připomněli výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy. Legendární bar U Waldemara uspořádal akci s názvem ‚Běž domů, Ivane‘ a Krylovy písničky se hrály i před jeho sochou, která zdobí nároží před rozhlasem.

Čtěte také

Invazi originálním způsobem přímo před budovou ostravského rozhlasu připomíná 58letý písničkář Jiří Beránek. „Je to od srdce. Řekl jsem si, že tady prostě musím být, i kdyby pršelo,“ říká usazený na stoličce hned vedle sochy Karla Kryla. „Vlastně i díky Karlu Krylovi jsem se naučil psát a skládat písničky,“ dodává.

Hned naproti přes ulici je legendární bar U Waldemara, kde Karel Kryl rád chodil. A i tady se okupace připomínala. „Tady šla historie. Karel Kryl sem chodíval v době, kdy natáčel Bratříčka. To jsou věci, které jsou tady někde obtisknuté. Ta energie tu někde je,“ rozhlíží se majitel baru Přemysl Bureš.

Ostrava v srpnu 1968

„Sem taky přijely tanky tehdejšího varšavského paktu, potažmo ruské tanky. Tak nevidím důvod, proč si tu okupaci nepřipomenout. Naopak. V těchto dnech víme, že válka je tady za dveřmi,“ dodává Bureš.

Ostrava byla okupovaná divizí zvanou Železná. V části uhelného revíru se dokonce pár dní netěžilo.

Spustit audio

Související